Entrevista a Antònia Bassa Sureda, directora de la Banda Jove del Conservatori de Manacor

La manacorina Antònia Bassa Sureda, és una apassionada de la música. Va néixer a Manacor el 16 de juliol de 1982, va cursà els estudis de Primària a La Salle, i ESO i el batxillerat a l’IES Mossèn Alcover. La seva primera mestra de flauta va ser la professora Maria Àngela Riera, continuant els estudis de flauta travessera al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

Va cursar els estudis de Mestre d’Educació Musical a la UIB. És presidenta de la junta directiva de Banda de Música de Manacor, i directora de la Banda Jove del Conservatori de Manacor. La qual està formada per alumnes de Manacor i altres pobles, entre els quals hi ha uns quants llorencins i llorencines.

Antònia, la música és la teva passió…però abans de parlar de música m’agradaria saber quines altres aficions tens i curolles.
De curolles sempre en tenim en marxa. M’agrada viatjar, anar d’excursió, fer esport, passejar…


Quin ha estat el teu darrer viatge?

El darrer va ser per les vacances de Nadal, del 29 de desembre al 4 de gener, amb un grup d’amics viatjarem al Marroc.

Segons em contaren vares estar molt implicada amb els grup d’esplai de Crist Rei, era la teva barriada…
Sí, jo sempre he viscut a la barriada de Crist Rei de Manacor. Als vuit anys vaig començar a participar a les activitats del club d’esplai, i després de major, em vaig formar per exercir de monitora, que ho he fet durant molt anys.

Quins són els millors records d’aquells anys?

L’esplai per jo ha estat un dels pilars de la meva vida. Totes les experiències viscudes m’han ajudat a créixer i aprendre els valors de la vida.

A quina edat va començar la teva passió per la música?

Els meus pares, me varen apuntar a música juntament al meu germà bessó en Tomeu. Ens varen dir: «almenys ho heu de provar dos anys, llavors sinó vos agrada ho podreu deixar». I em va agradar tant, que encara no ho he deixat, i el meu germà tampoc; també es component de la banda.

De totes les actuacions que fa la banda al llarg de l’any. Quina t’agrada més?
Els concerts a l’Auditori són molt apassionants. De les actuacions al carrer, Sant Antoni crec que és la més important, la que vivim amb més devoció.

Què va suposar per a tu dirigir enguany la banda i donar el sus a les Completes ?

Va ésser un moment molt especial i emotiu. El director Eduard, era allà, dirigia la banda quan férem el passa carrers, i ja a dins l’església al moment que havien de començar les Completes va tenir un gest molt humil, cedint-me la batuta, i vull aprofitar l’ocasió per a tornar-li agrair públicament, i també agrair a tots els músics de la banda per deixar-me gaudir d’aquest moment. Com a manacorina i gran amant de les festes de Sant Antoni…va ser un moment molt especial.

El febrer de 2014 el director Eduard Bernabéu, es va fer càrrec de la direcció de la Banda de Música. Ara, sis anys després, com valores el treball que ha fet el director amb la banda?

Crec que els resultats són ben evidents, i no fan falta gaire explicacions. Amb la seva energia i treball, Eduard ha sabut dur endavant projectes que ens han fet créixer musicalment amb l’instrument, tant a nivell individual com a nivell grupal, i amb l’esforç i superació, créixer com a persones i agafar confiança amb un mateix. A nivell de poble ha aconseguit que la gent canviàs la mirada cap a la banda. El poble de Manacor comença a valorar i respectar la tasca d’aquesta entitat.

La veritat és que com a director és únic, vos prepara i fa gaudir a la banda de noves experiències cedit la batuta a directors convidats. Dels concerts especials que heu fet a l’Auditori els darrers dos anys amb quin director et quedes?
Amb Òscar Navarro i Ferrer Ferran. Són dos grans músics.

Antònia, ets la directora de la Banda Jove del Conservatori de Manacor. Quan va néixer la banda jove i quins són els seus objectius?
La banda jove va néixer fa uns quatre anys, amb l’objectiu de potenciar i fer créixer els alumnes de l’escola de música, començar aprendre a tocar en grup per anar adquirint nivell per després poder entrar a la banda gran.

El 23 de febrer del passat any, vareu fer el primer intercanvi musical de la banda jove amb la Blai Band de Sant Boi de Llobregat. Què va suposar pels components de la banda?
Va ser una experiència molt enriquidora pels joves. Varen conèixer altres maneres de tocar, de dirigir i sobretot, de compartir aquest gran art que és la música. A nivell social, compartir experiències d’aquest tipus fa que de manera natural es creen vincles d’amistat i experiències musicals.

L’any passat participareu on line al Certamen Internacional de Bandes Juvenils de València «Memorial Francisco Forte», amb molt bons resultats. Com va sorgir aquesta iniciativa de concursar on line?
L’any passat ens vàrem assabentar que hi havia aquest certamen de bandes joves a València, i que per primera vegada feien la modalitat on-line. Consistia, en escollir dues obres d’un llistat que et proposaven ells i enviar un vídeo amb la interpretació en directe de les dues obres. Decidirem presentar-nos i enviar la nostra gravació amb les Zombys Party i Pompeya de Hugo Chinesta.
Ens va anar bé, i vàrem fer segon. La gratificació va ésser un diploma de com havíem participat, una remuneració econòmica en material didàctic i una obra feta a mida per a la nostra banda d’un dels compositors que organitzen els certamen.

Enguany, hi assistireu en directe. Quines obres presentau?

Aquest any ens hem proposat tenir l’experiència de participar de manera presencial al certamen «Memorial Francisco Forte». El nivell és més alt i participarem a segona secció, juntament amb les bandes joves de Bocairent (València), Almoradí (Alacant) i de Santa Cecília de Chelva (València). El concert serà dia 29 de febrer a les 17’30 al poble de Moncada.

Quan de components té la Banda Jove?

Serem 37 músics, tots alumnes del conservatori Municipal de Manacor. Viatjarem a València el divendres 28, i aprofitarem per fer una mica de turisme. El dissabte 29 tenim el concurs i el diumenge tornarem visitar la ciutat de València, i tornarem el vespre amb avió.

Quines obres presentau?

Hem de fer una actuació, com a màxim de 25 minuts. Les obres que tocarem seran:
Sa Música de Jacob de Hann Highlighs from “Chess”de Ulvaeus/Andersson, Arrajament Johan de Meij. El passat diumenge dia 16, vàrem fer un intercanvi amb la Banda Jove de Porreres, i tocarem les obres que duim a València. Més endavant ells ens tornaran la visita.

Com va anar? Satisfeta del concert?

Bé, falta netejar unes quantes cosetes, però toquen molt bé! Ja veurem com ens va. Esperem que ens vagi bé i tenim clar que anam a gaudir al màxim d’aquesta gran experiència.

Sort Antònia … segur que anirà bé.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada