Mots perduts: pipida

Salvant les distàncies i la seriositat del tema que ens toca ara viure, dels mots perduts enmagatzemats, volem treure avui el tema de la pipida.
El més grans n’hem sentit parlar referit a malaltia contagiosa de les gallines, transcendent quan les gallines conformaven, mitjançant la barata dels ous, en  una part important del benestar familiar. I també, algunes vegades, referit a malaltia.

El DCVB mostra entre altres accepcions:

1. PEPIDA oPIPIDA(i més dial. pepita). f.
|| 1. Tel escatós que es forma sota la llengua de certes aus, sobretot de les gallines, per acumulació de mucositats, i que constitueix una malaltia contagiosa; cast. pepita. 
|| 2. fig. Cadarn de les vies respiratòries; constipat fort de pits o de gargamella (Barc., Sóller, Men.); cast. catarro. 
|| 3. fig. Malaltia llarga o complicada (Vallès, Penedès, Mall.). Va agafar una pipida que l’arribà a ses portes de la mort, Ignor. 20.
|| 4. fig. Borratxera (Men.). «Ha agafat una pipida que no s’aguanta dret».
Loc.
—a) No tenir pepida: esser llengut, tenir facilitat per a parlar, i sobretot per a defensar-se o insultar (Olot).—b) Tenir pepida: parlar engargussat o amb mitges paraules.
Refr.

—«Visca la gallina, visca amb sa pepida»: es diu per expressar el desig que un malalt es salvi de la mort, encara que continuï malaltejant.
Cult. pop.
—La pepida de les gallines s’elimina amb una agulla, procurant treure el tel sense fer sang. Hi ha pagesos que, després de treure la pepida, l’emboliquen amb una clovella de ceba i la fan empassar a la gallina malalta, i després freguen bé amb oli i sutja la llengua de l’animal (Empordà).

Aportació de Bel Alemany
Imatge de Google/catarro

Un comentari a “Mots perduts: pipida

 1. La realitat convida
  a quedar tancats a casa
  a fer bonda, no fer l’ase
  per no agafar una pipida.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada