Opinions sobre el coronavirus de ciutadans i polítics del terme de Sant Llorenç i Son Servera

En lloc de la meva opinió personal sobre la pandèmia que ens afecta a tots el “coronavirus” he decidit demanar l’opinió de la nostra gent del terme de Sant Llorenç i Son Servera. Sento que la mostra no sigui més completa, i convido als lectors que ens vulguin donar la seva versió a compartir-la a l’apartat d’opinions.
Però el que si vull demanar als lectors i lectores és que entre tots col·laborem amb les autoritats sanitàries fent els que ens demanen, de manera especial a les persones majors i famílies amb infants que és: quedar-nos a ca nostra.
Antònia Bauzá Lliteres, 1a Tinent de batle de l’Ajuntament de Sant Llorenç
El que està passant si ens ho haguessin dit just fa una setmana ningú s’ho hagués cregut, sabíem que passava a la Xina i llavors als nostres veïns italians, però així i tot no érem noltros.
Entre dimecres horabaixa i dijous matí que es varen activar totes les alarmes va ser quan començarem a prendre consciència de la gravetat de la situació, suspendre totes les activitats programades pel cap de setmana eren situacions ja d’emergència, i a partir de divendres ja la situació que tots coneixem.
Desconeixem quina situació viurem d’aquí a 24h…tot canvia molt ràpidament, per això el que hem de fer tots i totes es seguir les instruccions de les autoritats competents, col·laborar amb tot el que se’ns demana i no posar traves ni obstacles a decisions o situacions, que ara no és el moment.

Nicolau Bordal, Delegat de sa Coma, i regidor de Turisme Ajuntament de Sant Llorenç
Personalment duc 41 anys al món turístic a aquesta estimada costa nostra i no havia conegut mai, a pesar de haver sofert vàries crisis en aquests anys, una crisi tan important ja no domés a nivell turístic, sinó també a nivell social. La situació per tant a la zona costanera avui és de desesperança total, i en els pròxims dies serà terrible i penosa i més si no hi ha una resposta per part del Govern Central cap a hotels, PIMENS, autònoms i reste de negocis i treballadors, la majoria que depenen del turisme i que en aquests moments els hotels que tenien previst d’obrir endarreriran
les obertures i els que han obert( 15% de sa planta hotelera) tancaran en els pròxims dies, ja que estan tornant els turistes que hi ha actualment als hotels als seus països. Hi ha l’aturada massiva de reserves, i per normativa la resta de negocis ja tancats, per tant pensant que sa temporada ja l´hem començada haurem d’unir esforços totes les administracions dins els nostres àmbits per satisfer les necessitats de la població i empreses com no havíem viscut mai. Esperar que aquest mal somni passi aviat i mentrestant preparar-mos per actuar tot d’una per rellançar l´industria turística al nostre destí, per això ja estudiam plans i accions a posar en marxa quan controlem la pandèmia, i que puguem tenir un estiu encara esperançador i profitós.

Pep Jaume, regidor PSOE Ajuntament Sant Llorenç
Vivim aquests dies una situació atípica, una emergència sanitària a nivell mundial. Són dies pels que ens governen molt difícils, no crec que cap de nosaltres s’oferís per canviar-los el lloc. Ara bé, a les xarxes, als bars no perquè estan tancats ara, tothom és gestor de catàstrofes… si fan perquè fan i si no fan perquè no fan…
En una reunió d’anàlisi de gestió post-torrentada amb tots els organismes que hi varem estar implicats es va dir una frase que repetesc a adesiara:”En una emergència es prenen moltes decisions, moltes seran errònies i s’hauran de corregir sobre la marxa, però l’errada més gran seria no decidir res…”.Vull dir amb això que tothom actua el millor que sap, és ver que hi ha protocols, però aquests protocols estan escrits des de la idealitat. Si es protocol diu quedau a ca vostra sa gent ha de quedar a ca seva, no discutir perquè si o perquè no. Vivim un temps en que tot es qüestiona i no es dolent però una cosa és qüestionar i s’altra desobeir o discutir per discutir.
Jo crec que el que hem de fer tots els que estam per davall els que gestionen la emergència és obeir i confiar en els que heu gestionen, perquè entre tots superarem aquesta crisi.

Maria Galmés, PSOE regidora Gent Gran Ajuntament de Sant Llorenç
Nosaltres hem estat a les ordres de la Conselleria de Salut, i hem actuat segons el seu protocol. Les seves ordres eren tancar tots els centres d’oci de la gent gran, i així ho férem, ja que sempre hem de tenir en compte que per a la gent gran és un factor de risc. La nostra actuació va ser ràpida, la gent ho ha estès, i es van suspendre les activitats socioculturals anul·lant tots els actes i tancant els locals. Estic molt satisfeta de la ràpida resposta dels presidentes de les nostres tres associacions de la gent gran, i dels socis que han estès que és una qüestió d’emergència sanitària i s’han de quedar a casa.

Natalia Troya, baltessa Ajuntament de Son Servera

Des d’aquí estem controlant que els ciutadans i ciutadanes compleixin amb les mesures establertes en el Reial decret 463/2020. La policia controla que els establiments que NO estan permeses es tanquin i la gent no faci desplaçaments que NO siguin necessaris.
Pel que fa a el personal de l’ajuntament es decreten uns serveis mínims amb personal a cada departament, es limita l’aforament a tres ciutadans alhora amb presència policial a la porta realitzant un filtre. Informem diàriament a través dels nostres mitjans.

Emilia Díaz-Asensio, regidora zona costanera de Sant Llorenç.

És complicat !. Ens enfrontem a alguna cosa per al que no estem preparats i ara, més que mai hem de fer servir el sentit comú. Desconeixem les conseqüències a llarg termini que pot tenir per a la nostra salut, el passem o no, les altres, les econòmiques estem començant a patir-les. A nivell Ajuntament, com tots, es va actuant sobre la marxa i segons les necessitats i les ordres de “dalt”. És un virus desconegut fins ara i que afecta especialment els més vulnerables, hem de protegir-los i seguir a peu de la lletra les indicacions que ens donin. La por és lliure i el desconeixement ho accentua, però hem de confiar en sanitaris i autoritat per aturar-lo el més aviat possible, si ens proposem seguir les normes que s’han imposat a nivell nacional això acabarà abans i podrem seguir endavant més forts, però sabent que no el tenim controlat, som humans i per tant vulnerables. No podem oblidar els treballadors dels hipermercats, sanitaris, policies, voluntaris, així com tots els que s’impliquen i van a tope sense demanar res, són grans.

Maria Rosa Riera Carbonell, estudiant 3r de Medicina Universitat de Barcelona. Facultat de Bellvitge.
En la nostra facultat de Bellvitge, les primeres setmanes encara teníem pràctiques hospitalàries, tot i que teníem restringit el pas a Urgències. Però les mesures no eren suficients, per tant a partir de dia 11 de març ja se’ns va restringir també el pas a l’Institut Català Oncològic. No obstant això, varen tardar poc temps a anunciar que quedaven anul·lades totes les pràctiques hospitalàries.
Vàrem continuar assistint a les classes, però els professors ja veien venir que en
breus les anul·larien, i així va ser. El dijous 12 al matí ja anunciaven que a partir de la setmana següent quedaven anul·lades els activitats lectives, i poc temps després ja varen avançar el termini al mateix divendres 13 de març. Ens han dit que fins dia 14 d’abril no es preveu tornar a les classes, de moment.
Altres estudiants mallorquines i jo ja varem decidir tornar a Mallorca dijous12, abans de que la cosa començàs a complicar-se. I des d’aquí, en funció de l’assignatura i del professor es treballa més o menys via online. Per exemple, una d’aquestes companyes està a 2n de medicina, i aquest mateix dilluns ha tingut un examen via online. A mi, alguns professors m’han donat treball per anar fent online, que els hi haurem d’enviar i els ens ho corregiran. A més s’ha aplicat l’ús de fòrums online entre estudiants i professors per discutir dubtes.
En relació a la meva opinió, trob que és important escoltar el que ens diuen els experts pel que ens han dit des de fa tant de temps, per no col·lapsar el sistema sanitari. Hem d’intentar individualment respectar al màxim les recomanacions per retornar quan abans millor a la normalitat.


Dolors Sánchez, regidora de MES Ajuntament de Sant Llorenç

Des de l’equip de govern hem pres les decisions que hem anat publicant, amb les recomanacions de la Conselleria de Salut i el Govern. Recomanam a tots els nostres veïnats seguir les recomanacions de quedar a casa i només sortir als suposats dels darrers decrets.

Aina Maria Riera Sureda, Jutgessa de Pau Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar
El Covid-19 va arribar a Mallorca amb tota la gent ignorant el vertader avanç del virus. Amb tota la informació que ens pot arribar, hem actuat massa tard. Tenint en compte, que teníem a l’abast el cas d’Itàlia trob que les autoritats haurien pogut actuar molt abans i evitar aquest desgavell que ens ha duit a un caos dins la societat mallorquina.

Maria Isabel Pont Riera, Bibliotecària Sant Llorenç.
Et diré que la situació i la sensació és molt estranya, acostumada a fer feina amb gent, nins, nines, joves, i adults, i de cop i volta fer feina interna a dins l’edifici amb les portes tancades, no és massa bo de dur. La plaça està deserta, l’església, els bars i comerços estan amb les portes tancades, només hi ha algú que va a comprar algun queviures, als negocis que estan oberts. La setmana passada tots els bibliotecaris i bibliotecàries, teníem un curs organitzat pel Centre Coordinador, i ja varen dir que hi havia hagut una demanada d’autorització a Salut Pública per dur-lo a terme, el dijous hi vàrem anar, ens varen allargar la diada i el divendres ja no hi va a ver curs. Des de l’Ajuntament el dijous 12 ja ens varen comunicar que quedaven suspeses totes les activitats que teníem programades fins nou avís i el divendres al migdia ja ens varen fer arribar el ban municipal a on quedava tot suspès i les dependències municipals tancades. Des de la biblioteca, no podem fer préstecs de llibres, ni de DVD, però hi ha l’opció de baixar llibres i revistes des de la plataforma de préstec de llibre electrònic eBiblio.I pel retorn dels documents prestats tenim la bústia de retorn, situada a l’exterior de la biblioteca. Però durant aquest temps de confinament, les bibliotecàries som al nostre lloc de treball i aprofitarem per fer feines de gestió interna, fer una mica d’esporgo , estadístiques, etc. Esperem que aquesta situació tan anòmala passi ràpid.

Rosa Carbonell Jaume, directora 440 Aula Musical de Manacor i Cala Millor
Divendres 13 de març vàrem anul·lar totes les classes, per tant vàrem tancar l’Aula 440 fins nou avís.
En aquests dies que ens toca estar a casa és un bon moment per gaudir de la música i de tot el que han après els nostres alumnes durant tots aquests anys. Per tant, estarem en contacte amb tots ells, els hi anirem enviant partitures, àudios… perquè puguin tocar i així fer que aquests moments siguin un poc més entretinguts i a la mateixa vegada no perdin tot el que han après.
Ara ens toca escoltar el que ens diuen els experts, estar a casa i obeir les instruccions. Esperam tornar prest a la normalitat i poder fer algun dels concerts que ens han quedat pendents. Segur que la música ens ajudarà a passar més aviat el temps.


Antoni Cànoves, regidor Ajuntament de Son Servera

Aquesta crisi del coronavirus te dues qüestions molt afectades, la sanitària i l’econòmica. Suposa que totes les administracions i la societat civil facem pinya per aturar la “curva” de creixement…si un% gran de la gent fem el que toca pot ser que en 10 dies podem aturar aquesta “curva” i a partir d’aquí avancem per reconduir la situació sanitària, però serà una etapa que pot durar mesos…és una crisi mundial molt greu. En canvi la situació econòmica serà molt negativa i ara mateix és molt difícil preveure totes les seves conseqüències, esperem que el govern central posi mesures per poder ajudar a treballadors i empresaris…ara toca que els bancs que reberen 65.000 milions d’euros, posin el seu gra d’arena…és una emergència econòmica també molt greu…

Bernardino de Arriba, president de l’Associació de la Tercera Edat de Cala Millor
Hola Magdalena, la meva dona i jo juntament amb 4 socis més, hem estat dels darrers pensionistes del Imserso en fer un viatge de 10 dies. Sortirem el dia 8 de Mallorca cap a Benidorm amb un grup gran des de Mallorca, els primers dies beníssim, excursions, sol, l’hotel ple i la platja també, bars amb terrasses plenes de gent. Però el dia 12, em van telefonar des de l’Ajuntament de Son Servera, que havíem de tancar el local de la 3a edat de Cala Millor, pel coronavirus. Vaig avisar a la junta directiva i el tancaren. Però a Benidorm tot seguia igual, la platja plena de gent gran amb monitors, excursions, i balls, però el dissabte dia 14 tancaren el bar i ens avisarem que havien d’estar a l’habitació, que no podíem sortir fora. El cap vespre estava avorrit, em sentia empresonat i vaig intentar sortir a la terrassa de davant l’hotel i la policia immediatament em va fer entrar a l’hotel. Hi havia un senyor que passejava un canet petit i li vaig dir si m’ho llogava per dos dies, i em va fer la broma de demanar 150 euros. De moment tenim la confirmació del vol de tornada per dia 17, diuen que l’aeroport d’Alacant és un caos, esperam poder tornar. I ens sap molt de greu el que està passant amb el problema del coronavirus, en esser a Cala Millor estarem a casa com ens han dit els altres socis que fan, i esperem que pugin trobar una vacuna contra aquest virus.

Tomàs Martínez, president Obra Cultural Balear de Sant Llorenç

Estam davant una situació d’excepcionalitat i per tant les mesures també han de ser excepcionals, fins i tot un poc més decidides en el cas de les nostres illes on ja fa dies que s’haurien d’haver restringit les entrades a ports i aeroports, que són les nostres carreteres.
Un missatge d’ànim a tota la població amb el desig que aquest dies, que seran mals de passar, ens serveixin per retrobar-nos un poc més, a nosaltres mateixos, com a persones.

Antònia Brunet, Bibliotecària sa Coma

Jo sí faig feina i som a la biblioteca però, les nostres biblioteques estan tancades al públic per tant afectar sí que els hauria afectat als nins, nines, i els adults si haguessin pogut sortir, cosa que no poden fer. De totes maneres oferim eBiblio Illes Balears, és un servei de les biblioteques públiques de les Illes Balears per a préstec de llibres electrònics a traves de internet en format digital para lectures en diferents dispositius: tablets, telèfons intel·ligents, ordenadors, o lectors de llibres electrònics compatibles com DRM de Adobe. És una iniciativa del Ministeri de Cultura i Esports amb la col·laboració de la Conselleria del Govern de les Illes Balears. Podem fer ús d’aquest servei els usuaris de les biblioteques públiques de les Illes Balears. Per a més informació addicional es poden dirigir a: biblioteconomia. Pot fer ús d’aquest servei qualsevol persona que disposi d’un carnet de usuari de les biblioteques públiques de les Illes Balears.

Aina Maria Ballester, empresària i veïna de sa Coma

El tema del confinament degut al coronavirus afecta profundament tant a nivell laboral com social i familiar. Ho hem d’assumir amb la màxima responsabilitat possible i amb positivitat. A nivell laboral aprofitam per avençar feina d’oficina, organitzar magatzem, posar a punt la tenda per quan es normalitzi la situació, i puguem obrir, i si entra qualque venta telefònica ben rebuda és. A nivell familiar intentam posa ordre a la casa, arreglant coses que queden pendents: pintar, neteja a fons de trasters. Intentem fer activitats junts, exercici físic, jocs de taula, deures, etc. i no entrar dins una sensació d’avorriment. Esper que passi el més aviat possible i que aprofitem aquesta aturada obligatòria per estar amb la nostra família. Força i ànims a tothom.

Antoni Barragan, president de l’Associació de Veinats de sa Coma

Sobre el tema del coronavirus, feim el que fa tothom, els que hem d’anar a fer feina acudim i les famílies que tenen nins i els han de cuidar i queden a casa i heu fan el millor que poden, també molts han de cuidar als seus majors. Des de l’Associació volem fer arribar el nostre agraïment a totes les persones implicades amb aquesta lluita contra el coronavirus, i esperem que puguin trobar una solució. El que desitjam és que passi el més aviat possible, si qualque veí necessita informació o ajuda estam a la seva disposició.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada