Confinament i benestar psicològic: compatibles?

 

Quedar-se a casa les 24 hores del dia té, inevitablement una sèrie de conseqüències psicològiques que, si no hi parem atenció, poden convertir-se en un problema seriós. Però no vos alarmeu, ara vos explicaré una sèrie de mesures que podeu prendre per assegurar-vos no tornar-vos “bojos” arrel d’aquest confinament!

Conseqüències psicològiques del confinament

  1. Malestar general per la incertesa

Donades les circumstàncies actuals, la incertesa ens afecta a tots en major o menor mesura. Gestionar-la no és sempre fàcil, ja que són moltes les preguntes que ens fem i ens trobem incapaços de contestar-les: què durarà, com afectarà a les finances de casa meva, i si m’infecto, la meva feina corre perill? El grau de malestar aquí depèn de la tolerància a la incertesa que tingui cadascú.

  1. Problemes de convivència

Els divorcis solen augmentar al setembre, després de les vacances. Per tant, no seria d’estranyar un fenomen similar després del confinament. La convivència, i més encara sense opció de poder sortir de la llar, és un terreny molt vulnerable a molts conflictes i discussions.

  1. Aïllament social

Una persona socialment aïllada difícilment serà feliç. Ara, allò cert és que la situació és una altra: es tracta d’un aïllament físic no sota voluntat, per tant seguim tenint recolzament social del nostre entorn, encara que no de la mateixa forma. Ens falta ara el contacte físic, l’afecte, que representa una necessitat psicològica que queda fora cobrir.

Com a resultat d’aquesta situació, es preveu un empitjorament general de la salut mental de la població, per tant s’esdevé més que mai recomanable seguir una sèrie de pautes per assegurar-nos el nostre benestar.

Com compatibilitzar el confinament amb el nostre benestar psicològic?

  1. Tingues una rutina

El treballar des de casa o no treballar temporalment no significa estar de vacances. Posa’t el despertador a l’hora de sempre, dutxa’t, vesteix-te, afaita’t i pentina’t. Seguir un ritme ajudarà al teu cos i a la teva ment no entrar en un bucle tòxic.

  1. Fes esport

La forma física està directament relacionada amb la forma psicològica. Mou-te, no facis activitats passives al llarg de tot el dia, com seure. Mantén-te actiu fent esport. I sí, encara que visquis en un apartament. Tira de la teva imaginació! Recorda que l’esforç físic és una bona escapatòria per la nostra ment.

  1. Agafa’t moments per mimar-te.

Estar en confinament no vol dir estar preocupats al llarg del dia. Pren-te el temps per fer-te una màscara, un bany calent o simplement escoltar una cançó que t’agrada molt.

  1. Expressa’t, amb amor.

El passar molt més temps del que acostumem amb els nostres éssers propers, per molt estimats que siguin, pot donar lloc a moltes discussions. Per evitar-les, no acumulis passant per alt les coses que et molesten, perquè arribarà el moment en què explotis. Expressa-les, des de l’afecte i la bona intenció, sempre escoltant el que tens davant i posant-te en la seva pell.

  1. Mantén el teu cap entretingut

Amb la finalitat de controlar les nostres preocupacions, realitza activitats que requereixen cert esforç cognitiu, com per exemple llegir, aprendre sobre un tema que t’interessa, fer exercicis estil Sudoku o organitzar jocs de taula amb els teus.

  1. Agafa les noves tecnologies com les teves aliades

Especialment per aquelles persones que viuen soles, s’ha de mantenir el contacte amb els nostres éssers estimats. Ara més que mai, utilitza les videocridades per tenir aquest reconfort social tan necessari.

 

Hem de tenir en compte que no estem en una situació natural, i un problema que gestionaríem sense massa dificultat en condicions normals, confinats tot es multiplica a una velocitat tremenda. Per això, és molt important cercar ajuda abans de que el problema sigui massa gros. Davant el dubte, acudeix a un professional que et pugui guiar. I avui en dia tens la sort que amb les noves tecnologies tens a l’abast el psicòleg de la teva elecció.

Per més consells i recomanacions, segueix-me a Instragram i Facebook: vaig publicant diferents vídeos amb l’objectiu d’ajudar-nos entre tots, ja que la força comuna és qui ens ajudarà a sortir endavant d’aquesta situació tan dramàtica.

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia, ara ONLINE: 616 23 29 83

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada