N’aprendrem res de tot plegat?

Eren necessàries les mesures de contenció aplicades arreu de l’estat o amb una població més cívica i educada hauriem pogut continuar sortint de les nostres llars, fent cas de les recomanacions dels científics, com han fet països amb taxes molt inferiors de mortalitat?

Com es pot veure a aquest vídeo i a aquest enllaç que s’actualitza cada estona, dos dels països més incívics i corruptes d’Europa -Espanya i Itàlia-, són els que tenen també la major taxa de mortalitat en aquesta crisi, mentre que països reconeguts pel seu respecte envers les normes de convivència i els treballadors de la sanitat i ensenyament públics, com són Suècia, Noruega, Islàndia, Finlàndia o Alemanya, tenen unes taxes de mortalitat molt més baixes a les d’Espanya o Itàlia. Cap d’ells tampoc han hagut de menester militars al carrer ni a les rodes de premsa.

Per desgràcia a l’estat espanyol, amb motiu del confinament, l’incivisme no ha fet més que augmentar: guants de plàstic tirats enterra a la sortida de les botigues i supermercats que els proveeixen, augment d’excrements d’animals de companyia als carrers de ciutats i pobles, aparcar a llocs prohibits… són entre d’altres comportaments que en lloc de suavitzar-se han anat a més a causa d’allò de “si no em veuen puc fer el que em roti”. De fet no són pocs els ajuntaments que han hagut de treure bans a causa de l’augment d’aquests comportaments incívics.

Aprendrem per altra banda el nul respecte que se’ns té als habitants de les Illes Balears des de Madrid?. Als que estan al “congreso” els hi importa un rave el que ens passi aquí, siguin de dretes, d’esquerres, de dalt o de baix, just els hi importa que els hi paguem els seus AVE’s i els seus luxes. A aquesta crisi varen centralitzar les competències i si fos per ells ja seriem tots morts. No hi ha hagut cap queixa de cap partit que ho denunciés. Ara que surti el viu que digui que hi ha massa autonomies, el que hi ha són massa senyorots i senyorotes a Madrid que just se’n recorden de nosaltres a l’hora de buidar-nos les butxaques.

Dit això cal reconèixer-li de forma personal (no al seu partit ni a cap dels altres) a la presidenta del Govern de les Illes Balears, na Francina Armengol, l’haver denunciat aquesta i altres situacions durant aquesta crisi. De ben segur no estarà gaire el seu propi partit a retirar-la, potser aguantarà una altra legislatura, per norma general aquests partits tan sols volen delegats sotmesos que els hi riguin les gràcies a “provincias” i no solen tolerar la diversitat d’opinió com sí passa als sistemes polítics de països d’estructura federal com Alemanya o els Estats Units.

Aprendrem a fer dels mitjans (Tv, ràdio…) una eina per aprofundir en la visió crítica, el civisme i la cultura en lloc de fer-los servir per saber amb qui s’ha colgat aquell o aquella, o quantes vegades ha berenat avui aquell altre? Aprendrem que no té raó qui més crida sinó qui més arguments aporta? Aprendrem a escoltar als científics en lloc de fer cas als que compten les seves “braguetes”? Aprendrem a valorar més a qui fa les coses bé i no al corrupte xulet de torn? Entendrem ara que quan qualcú té la grip o virus semblant no vagi a fer feina?… si no n’aprenem en tornar a venir una crisi semblant podeu estar segurs que, no tan sols per desgràcia sinó també per incultura, tornarem a patir de valent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.