Entrevista a Natàlia Troya Iserm, batlessa de l’Ajuntament de Son Servera

Quines van ser les primeres mesures que va posar en marxa l’Ajuntament de Son Servera quan va començar la crisi del coronavirus?

Les mesures més importants per a nosaltres seran aquelles que tractin de garantir al màxim la salut de tots els ciutadans del nostre municipi, així com la dels propis treballadors del ‘consistori. Per això des que es decret l’estat d’alarma als treballadors de les dependències municipals se’ls va facilitar poder realitzar tele-treball des dels seus domicilis, així com una presència rotativa per a tots aquells treballadors que per la seva naturalesa no podien realitzar-lo, com ara personal de neteja, brigada, punt verd … etc. Així mateix van organitzar grups de voluntaris que, juntament amb el regidor de Medi Ambient i Protecció Civil, realitzen una tractorada diària per fumigar i desinfectar tots els carrers del nostre municipi.

És d’agrair la seva feina…

Sí, agraïm la tasca de tots els que col·laboren, així com de la policia, que diàriament patrulla els carrers controlant que les directrius que ens marca un estat d’alarma es compleixi. Crec que la gent està bastat conscienciada, però a estàs altures de confinament hem de ser molt estrictes amb no permetre a la gent que surti dels seus domicilis si no és estrictament necessari. Diàriament estem en contacte amb la Unitat de Bàsica de Salut de Son Servera, on no només els agraïm la feina que estan fent, sinó que els hem intentat protegir el màxim instal·lant unes mampares que eviten el contacte directe amb l’usuari de centre. Insisteixo, la mesura més efectiva en aquests moments és que cada un de nosaltres fem cas a les mesures que s’estan implantant per part de Govern Central i no sortim de casa.

¿Com està la situació actual en el terme de Son Servera?

La situació en el nostre municipi no escapa a la dels altres pobles, creiem que la contenció de virus es combat amb quedar-se a casa seva. Des dels Serveis Socials es aquesta coordinant l’atenció de totes les persones que puguin presentar un estat de vulnerabilitat en aquests moments. S’atén directament a les persones que resideixin soles, i es manté el Servei d’Atenció a Domicili de les persones amb un grau de dependència. Donem suport tots aquests serveis amb un servei d’ajuda psicològic i d’assessorament familiar, totes aquells veïns que ho requereixin, el tenen a la seva disposició al tel. 971567951

¿Continua la neteja dels carrers i zones públiques de la vila i zona costanera?

Si, és clar. A hores d’ara és una feina essencial per combatre aquesta crisi sanitària. Es dóna suport a la neteja diària dels carrers amb un grup de voluntaris i Protecció Civil, que cada dia surten a fumigar carrers.

Què destacaria de l’actual crisi?

Crec que tot i estar en un dels moments més difícils pels quals estem travessant, vull destacar una part positiva, la part més humana. Cada dia rebo missatges de voluntaris i voluntàries que desitgen col·laborar amb nosaltres, veïns que atenen a persones que ara més que mai els necessiten. Cada dia hem rebut donacions de particulars, missatges de animar i dibuix de nens. Cada dia a les vuit del vespre, la gent surt als balcons i posa la millor dels seus somriures. S’han organitzat festes infantils de balcó a balcó … M’agradaria destacar que el virus no ens aquesta vencent, ens està unint més que mai

Quins problemes són els més difícils que ha hagut d’afrontar com a batlessa del municipi?

La veritat és que ningú espera viure un estat d’alarma, i més si ets un gestor municipal. El principal problema amb el que em vaig trobar era la manca d’informació en com havia de procedir amb els recursos municipals. Eren hores molt tenses, on tothom demanava informació i nosaltres havíem de tenir la certesa que el que ens arribava era de el tot oficial. Ràpidament ens organitzem batles, batlesses, consellers … i es van establir mecanismes instantanis de comunicació pel que ens han facilitat tota la informació als batles i batlesses per anar del tot coordinats en les mesures que es decidíem.

¿Des del tancament de el Centre de Dia, ¿segueixen donant serveis a la gent gran?

Tot i la mesura implantada que suposa el tancament de centre de dia, per garantir la salut de tots els usuaris i treballadors, s’ha mantingut el Servei d’Atenció Domiciliària. Amb això, totes les persones que ho requereixin són assistides en els seus domicilis per personal qualificat.

El dijous 26 de març, es va celebrar el primer plenari telemàtic de la història de l’Ajuntament de Son Servera. Quins van ser els principals punts de l’ordre del dia?

Va ser una cosa històrica per a l’Ajuntament de Son Servera, ja que fins a la data mai s’havia procedit a realitzar un ple telemàtic. Jo com a alcaldessa em trobava a la sala de plens per donar-li més solemnitat a l’acte, mentre la resta del consistori estava connectat via telemàtica. Va ser un ple extraordinari i amb caràcter d’urgència per poder aprovar les factures extrajudicials, és a dir, poder fer efectiu el pagament a molts proveïdors que presten Serveis per a l’Ajuntament de Son Servera. Es tractava de donar liquiditat a aquestes petites empreses de la vila que estan passant per moments difícils.

Com ha respost el poble de Son Servera a les mesures restrictives i aïllament?

El poble és conscient de la situació i respecta les mesures. Sempre hi ha alguna excepció, però per a això hi ha la Policia Local, fent una excel·lent tasca.

Quina valoració fa de la feina per afrontar la crisi que porta a terme la presidenta de el Govern Balear, Francina Armengol?

Penso el difícil que aquesta resultant a nivell municipal, i m’imagino el difícil paper de la nostra presidenta. Crec que és una persona que en situacions adverses es creix i una vegada més ens torna a demostrar, que per sobre dels colors aquesta la gestió, de manera que li agraeixo que hagi lluitat des del principi per protegir-nos a tots i sol·licitar a el Govern de Espanya el tancament de Ports i Aeroports.

Com valora la gestió de Govern Central davant la crisi ocasionada pel coronavirus?

Un govern adaptant-se a unes circumstàncies que varien cada dia. Crec que ara cal unir-se i establir polítiques que ens ajudin a combatre l’enemic i no enfrontar-se els uns als altres.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada