Entrevista a Jaume Bassa sobre un test PCR que obté resultats fiables en 30 minuts

El biòleg carrioner Jaume Bassa, lidera un equip que desenvolupa un test PCR que obtindrà resultats en 30 minuts. A més, és regidor de l’Ajuntament de Sant Llorenç i Delegat de Son Carrió on porta a terme un excel·lent treball, del qual parlarem a l’anterior entrevista publicada a www.card.cat el passat 28 de març. En aquesta ocasió ens parla del seu treball com biòleg i l’actual investigació en la qual està treballant encaminada a dissenyar que el test sigui senzill, fiable i ràpid per diagnosticar la COVID-19

Jaume, on està situat el laboratori?
El laboratori on faig feina està al poble de Consell. Allà estan ubicades les instal·lacions del Grup Labo’Life, on hi ha varis laboratoris. Un d’ells és un laboratori farmacèutic on es fabriquen medicaments, i també hi ha un laboratori de biotecnologia on es fa recerca i fabricació de principis actius que formen part del medicament, del qual jo n’era el director fins que vaig iniciar un nou projecte del qual ha sorgit el tercer laboratori, de desenvolupament de tests diagnòstics.

Què hi feis en aquest nou laboratori?
Tot va sorgir de la idea de desenvolupar un test diagnòstic senzill per ajudar als metges a diagnosticar el virus d’Epstein Barr, que és el responsable de la mononucleosi infecciosa, més coneguda com la malaltia del petó. Amb aquesta intenció es va crear el nou laboratori. Quan estàvem desenvolupant aquest test va començar la crisi de la COVID-19. Des del Govern Balear es va fer una petició al món científic per animar als laboratoris, que tenguessin mitjans per lluitar d’alguna manera contra la malaltia, ho fessin. A nosaltres aquesta informació ens va arribar a través del clúster de Biotecnologia de les Illes Balears (BIOIB), del qual som vicepresident. Donat que el sistema de detecció del virus que estàvem desenvolupant es podia adaptar a la detecció del SARS-CoV-2, virus responsable de la COVID-19, no ens ho vàrem pensar massa i vàrem començar amb la feina de recerca per aconseguir-ho.

En quina fase estau ara?
Ara estam en la fase de prototip, intentant dissenyar el millor test possible, amb la màxima sensibilitat i fiabilitat.

Quants d’investigadors participau en el projecte?

Vàrem començar amb 3 investigadors, Elisa Marco, Pere Gelabert i jo mateix. Arran del canvi d’estratègia amb la crisi de la COVID-19 ens hem presentat a línies de subvenció del “Instituto de Salud Carlos III del Ministerio de Ciencia e Innovación” i a la convocatòria de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears. Si ens concedeixen aquestes subvencions podrem contractar personal per reforçar el projecte. Paral·lelament també col·laboren amb nosaltres companys del Grup Labo’Life per accelerar el procés.

Quines característiques té el test que desenvolupau?
El nostre test és del tipus PCR, que detecta el material genètic del virus. Els tests PCR son els més fiables i sensibles que hi ha. La PCR que es fa habitualment és una tècnica complexa que requereix tècnics molt especialitzats i instal·lacions amb un ambient molt controlat per donar bons resultats. Això fa que només es pugui fer en laboratoris de diagnòstic i que el temps per tenir resultats s’allargui vàries hores o inclús al dia següent.
Nosaltres estam desenvolupant una variant que s’anomena PCR-LAMP, que permet simplificar molt el procés de diagnòstic i no necessita equipament complex i car. Només necessita un bloc tèrmic que pugui arribar a uns 65 graus per fer la reacció.Això permet que el test es pugui dur a terme en el mateix lloc on s’agafa la mostra, a la consulta d’un metge, a una farmàcia o a qualsevol lloc on es vulgui fer un test. Podria ser ideal per aplicar a aeroports o hotels per garantir un turisme segur.

I en què consisteix?
Consisteix en quatre tubs. Un és per fer de negatiu, per garantir que la manipulació del test no ha contaminat la mostra amb coronavirus. Un altre ha de donar positiu, ja que conté material genètic del virus. El tercer seria el tub on es posa la saliva del pacient i dóna el diagnòstic positiu si s’està malalt de COVID-19 o negatiu si s’està sa. El quart tub també duu material genètic del virus i s’hi afegeix saliva del pacient. Aquest és per descartar que a la saliva del pacient hi hagi algun inhibidor de la reacció (per exemple un medicament que pugui interferir) i ha de donar sempre positiu. Si dóna negatiu voldrà dir que la saliva del pacient interfereix amb la reacció i servirà per descartar possibles falsos negatius. La nostra tasca està encaminada a dissenyar que el test sigui senzill, fiable i ràpid.

Quan veurem el test en el mercat?
La nostra idea era poder-lo tenir abans de la pròxima temporada de tardor, quan és probable que hi hagi un rebrot de la malaltia, com passa amb la majoria de virus de les vies respiratòries. També contemplam un marc encara més ràpid, per intentar treure el test abans de 10 setmanes per poder-lo aplicar en el context del món turístic i que pogués ajudar a salvar part de la temporada turística .

Jaume, moltes gràcies per la informació i explicacions sobre aquest treball d’investigació que duis a terme, i esperem que aviat el test pugui estar al mercat per ajudar a combatre el COVID-19.

Els investigadors Pere Gelabert, Elisa Marco, i Jaume Bassa

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada