“No hi ha hagut material suficient per afrontar aquesta situació, tot i que hagi sortit gent als mitjans autonòmics dient el contrari”

Continuam amb una altra entrevista a gent del municipi que tracta de prop aquest amenaçador virus que ens  està dificultant la nostra vida quotidiana. En aquest cas es tracta d’un altre infermer (recordeu que ja em vam fer una a na Cati Bel), que també treballa a l’hospital de Manacor. El seu nom és Pere Santandreu Nadal i segur que molts de voltros el coneixeu. Mirem què ens diu a continuació:

1. Primer de totpersonalment com dus la pandèmia?

Bon dia Pau! Personalment… diria que com la majoria de nosaltres, tancat a casa gran part del temps, amb la diferència que he seguit anant a fer feina com sempre. Això ha estat bo i dolent, m’ha fet estar més exposat a un possible contagi però almenys he sortit de casa i he estat en contacte amb companys de feina i pacients, que és el que m’agrada. Per jo ha estat millor així que si hagués hagut d’estar a casa tancat sense poder sortir aquests quasi dos mesos.

2. Exactament quina feina fas a l’hospital de Manacor? T’ha tocat encarar-te al coronavirus o n’estàs relativament lluny?

Durant aquest temps he estat majoritàriament a la unitat d’hemodiàlisis (tractament d’insuficiència renal) . En aquest servei no hem topat de cara amb el virus, però hem hagut d’adoptar totes les mesures perquè hi ha pacients amb orígens de risc, com residències, i d’altres que acudeixen a l’hospital compartint ambulàncies amb altres pacients, fet que òbviament pot augmentar el risc. Per tant, hem estat fent feina amb màximes mesures d’higiene i seguretat.

Voldria afegir que cal admirar moltíssim a les companyes d’urgències i UCI, són serveis on també he treballat, en condicions normals, i afegir aquest element al seu dia a dia fa que sigui un ambient de treball extrem.

3. A l’hospital, passat ja dos mesos de la pandèmia, quin ambient es respira? 

Diria que ha millorat, hem hagut d’aprendre a treballar d’una altra manera, ens hem acostumat a maximitzar mesures d’higiene i protecció, però no es pot negar que la tensió continua ara que estarem en fase 1 i pot haver-hi un augment d’infeccions.

4.  Us han donat alguna indicació des de més amunt de com actuar?

Clar, hi ha hagut una actualització constant de protocols d’actuació davant possibles infectats. De fet els protocols han anat canviant a diari pràcticament, sobretot al principi de la pandèmia.

5. Creus que estam preparats per aquesta batalla, tant a nivell mèdic com pel que fa als recursos?  

Pens que no estàvem preparats, seria més correcte dir que hem hagut de preparar-nos. Però no sorprèn, hem estat rebent retallades en sanitat des de 2011, que a part de notar-se aquests anys amb augment de llistes d’espera i augment de ràtios pacients-sanitaris, en una situació com l’actual esdevé catastròfic. Però com sempre, la bona voluntat dels professionals fa que la feina surti endavant, exprimint el personal al màxim.

6. I com a infermer, com te prens aquesta malaltiacom un desafiament, una llosa, simplement temor, o tot a la vegada?  

Ho he encarat de forma realista, ja sabíem com havia anat a Xina i a Itàlia, aquí no havia de ser diferent. No ho he viscut com comentes, sinó més com una situació sanitària extrema que exigiria molt per part de tots els sanitaris, només amb certa impaciència al principi, quan no sabíem encara amb quina magnitud afectaria això les Illes.

7. Tenim informació suficient sobre aquest coronavirus o encara estam donant tombs? 

Hi ha tanta informació i tanta desinformació que crec que és difícil contestar a la pregunta i sortir-ne ben parat. Hem llegit tots tantes coses que cadascú pot tenir una teoria i defensar-la amb articles de premsa.

 8. Ets conscient que per a la població vos heu convertit amb una espècie de superherois? Què sentiu cada dia a les vuit quan la gent us aplaudeix des dels balcons de casa?

Això sembla! S’agreeix molt, he coincidit alguns dies sortint de l’hospital a les 20 hores i és emocionant escoltar els aplaudiments. Però he d’afegir que el sistema sanitari no necessita només això. S’ha de repensar a nivell polític com s’ha tractat  la sanitat durant la darrera dècada, si volem una sanitat d’excel·lència no basta amb reconeixement social.

9. En l’àmbit polític, ja sigui a nivell estatal, autonòmic o local, tens alguna queixa? Hi ha res que se podria haver fet millor?

Com he anat comentant, venim d’anys de retallades i això es fa visible de diverses maneres a la sanitat, augment de llistes d’espera, col·lapse de serveis en temporades de patologia respiratòria per exemple, derivació de pacients a hospitals privats quan hi ha plantes tancades a hospitals públics… La llista és llarga!

Voldria afegir també que no hi ha hagut material suficient (equips de protecció individual) per afrontar aquesta situació, tot i que hagi sortit gent als mitjans autonòmics dient el contrari, encara s’estan utilitzant bosses de fems com a davantals, i viseres fetes a mà.

10. I els ciutadans trobes que estan complint?

Crec que hem complit molt bé durant el confinament, la cosa és que ara amb la desescalada hauríem de mantenir el mateix nivell. S’han vist moltes imatges amb aglomeracions que escarrufen! Vull pensar que són excepcionals. Si veis gent que fa es burro no tengueu vergonya i avisau-los que les coses no se fan així, cal tenir consciència social.

11. Ens pots donar algun consell a tots els llorencins i llorencines?

Hem tengut molta sort, poca gent afectada, vivim en un nucli agradable i poc massificat. Cal seguir fent les coses bé i supòs que seguir les instruccions dels governants.

12. Vols afegir res més?  

Crec que així ja estaríem Pau! Vull donar ànims a tothom, ara que sembla que la part sanitària està relativament controlada, caldrà començar a encarar la part econòmica. Que tenguem sort!

Un comentari a ““No hi ha hagut material suficient per afrontar aquesta situació, tot i que hagi sortit gent als mitjans autonòmics dient el contrari”

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada