Refranys: No diguis…

No diguis blat que no el tenguis dins el sac i ben fermat.

I amb aquests acabam la, varies vegades, esmentada llista dels Top ten dels refranys mallorquins (Victor Pàmies/Climent Picornell)

A l’Alcover-Moll no he sabut trobar significat o explicació. Bàrbara Sagrera en el seu “Corpus…” mostra:“vol dir que no cal confiar en aquelles coses que encara han de venir”.

Impecable la interpretació que en fa Sagrera. Ningú pot saber el que li depara el futur!. Tan sols podem dominar i gaudir del present; potser, això sí, recreant el passat.

Amb tot i amb això, a vegades l’he sentit usar com a bandera de certesa, d’apropiació d’una determinada certesa sòlida i inamovible. I des d’aquesta perspectiva seria usat de forma desencertada, puix d’ençà que es coneix els comportament de les partícules elementals com els quarks, o d’ençà que Zigmunt Bauman mostrà “Temps líquids. Viure en una època d’incertesa” queda poc espai per a les tradicionals certeses inamovibles, encara que es situïn en un sac ben fermat.

En definitiva i pel coneixement actual, es podria usar el refrany en el sentit que mostra Sagrera, però mai com a manifestació de certesa.

Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.