Refranys: A bé o mal…

A bé o mal andar, de ta part l’escrivà

Una vegada acabada la llista dels Top ten encetem una recreació de refranys un tant aleatòria i potser caòtica. En base al “Corpus de fraseologia de les Illes Balears” de Bàrbara Sagrera anirem comentat aquells que, pel seu contingut a per la seva actualitat, al meu parer, semblin vigents.

El present no destaca pel contingut -amb el qual no em sento emocionalment gens identificat-, sinó per ser de rabiosa actualitat.

Segons el DCVB a la veu escrivà es mostra el refrany amb al significat: “vol dir que en els plets no sol guanyar precisament el qui té raó, sinó el qui té amistat o influència dins la Cúria” .

Amb significat semblant resulta més popular la coneguda expressió: Més tort que sa justícia.

Aquests dies en que la premsa es fa ressò de les aventures i entramats econòmics del rei emèrit. Ara que el coronavirus i la premsa del poder han arraconades les exigències dels organismes internacionals en relació a l’empresonament dels Jordis. Ara que encara es recorda el judici televisat a aquells polítics que seien a la banqueta per haver intentat complir amb el seu programa electoral… ara és un bon moment per recordar el refrany.

A aquells que vàrem creure amb la necessitat d’arrelar utopies ens costa d’acceptar-ho però els fet evidencien que les amistances o influències dins la cúria del poder resulten transcendents. Ve de vell i és una llàstima. Una de les múltiples assignatures pendents.

Imatge de Google (Escrivà del museu d’El Caire)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada