Entrevista als alumnes de 5èB del CEIP Punta de n’Amer de sa Coma i informació del centre

Informació CEIP Punta de n’Amer
El divendres 12 de juny, es realitzaren les primeres mini-tutories amb el grup de 5è d’EP. Es feren dos torns dels grups: Grup 1 de 09:30 a 11:00 i Grup 2 de 11:30 a 13:00. Els ànims estaven molt bé i els/les alumnes molt tranquils; fet molt positiu donada la situació.
Per tal d’entrar al centre haguérem de seguir un protocol molt senzill, però clau:
Desinfecció de soles de sabates i gel desinfectant. Tothom vingué amb les seves mascaretes i de fet, de lo més fashion totes i cada una d’elles. Aviat haurem de fer la desfilada de mascaretes tardó/hivern.
Anàrem cap a les aules on ens posaríem al dia; però aquest cop de forma presencial, sempre mantenint la distància de seguretat. Fou quan es posaren en pràctica les posicions del ball de fi de curs i els rotllos restauratius per assegurar-nos que així fos.
Després de parlar una mica de nosaltres realitzàrem unes tasques. Encetarem la dinàmica amb una breu història d’un pare i un fill on es parlava de la riquesa; aquesta història la poguérem extrapolar al confinament i canvi d’hàbits sobre allotjaments que la gent s’està plantejant en aquests moments (campering, turisme rural, tornada als pobles dels padrins, …); així com valorar què és realment la riquesa personal.
Se’ls explicà que hi ha més gent del que pensam que pensa com el pare; però que per sort també hi ha gent que fora pautes/indicacions/ té la mateixa mirada que el fill.
Així que es començà una entrevista entre els/les alumnes que vingueren i aquestes foren algunes de les respostes.

Entrevista alumnes

Quines coses positives ha tingut el confinament per a tu?
Aprendre a cuinar i a fer postres, gaudir més de la casa (abans per mi, només era el lloc on anava a dormir), unió entre desconeguts quan tots sortíem a les 8 per aplaudir, saber esperar, estar més temps amb la meva família, no tenir la necessitat de sortir al carrer, més temps d’autoreflexió i més tranquil·litat als carrers.

Coses positives ha tingut el confinament per a tots?
Ara hi ha un major control i vigilància de seguretat, higiene i aforament; menys tràfic a les carreteres i sobretot ha estat un alè per la naturalesa on la flora i fauna s’han pogut recuperar.

Quines coses posaries damunt la balança on depenent de com es miri té un caire positiu o negatiu?
Per una banda l’illa no està tan saturada, tenim més espai, les platges tenen un color espectacular i són per a nosaltres. Les carreteres no estan col·lapsades i hi ha menys renou. Per altra banda, a Mallorca vulguem o no, vivim del turisme/restauració. Tots els sectors: primari, secundari i terciari, directa o indirectament s’han vist afectats. Molts de pagesos, ramaders, agricultors, … han hagut de regalar bens/porcs o tirar patates, tomàtigues per excedent.

Què heu tret de l’autoreflexió durant el confinament?
L’autoreflexió ha tingut les dues cares d’una mateixa moneda. Ens ha ajudat per pensar, observar, analitzar, baremar i classificar els nostres pensaments; però a la vegada allò que descobríem no sempre era agradable. No sempre la gent ha actuat com ens hagués agradat que ho fessin.

Com valorau l’ús d’aparells electrònics?
L’ús dels aparells electrònics ha fet que la comunicació fos més ràpida i que poguéssim realitzar tasques de l’escola; però quan ajuntàvem el temps de feina, amb el temps que dedicàvem a jugar, es traduïa a moltes hores emprant les tauletes, mòbils, ordinadors, … en resum, mirant una pantalla.

Ha estat complicat el confinament?
El confinament en sí ha provocat dos estats contradictoris. Ens avesàrem a no sortir i per tant ja quan teníem permís no ens feia ganes; però a la vegada el nostre cervell i cos sí que necessitava poder respirar aire fresc; així com la nostra vista poder obrir el seu camp visual i veure objectes a diferents distàncies.
El fet d’estar privats de veure’ns amb la família, al principi costava molt perquè es feia molt estranya la situació; però amb el començament de les fases podien arribar a saturar.

Quina cosa negativa ha tingut el confinament?
Que no tothom l’ha respectat 100% i produïa tensions entre els adults. No poder anar al parc o emprar les piscines.

Si el curs vinent s’hagués de canviar el sistema de classes com ho plantejaríeu?
Aquí ha estat curiós veure que els infants ho han extrapolat a les seves realitats familiars i anaven explicant com ho fan ells a l’hora d’estar amb els seus pares o mares si aquests estan divorciats/separats.
Proposta 1: dilluns, dimecres, divendres un grup; dimarts i dijous el segon. I a la setmana següent bescanviar els dies.
Proposta 2: Torn matí i torn capvespre.
Aquesta opció ha sorgit davant la realitat que a molts d’ells els agrada dormir fins tard.
Proposta 3: Un dia sí, un dia no.

Després de l’entrevista es va acabar la dinàmica amb un altre vídeo (El Pescador y el Banquero) per tal de continuar reflexionant amb el concepte de la riquesa, concepte molt relatiu pel que hem pogut veure!
Les tutories presencials el CEIP Punta de n’Amer que ja fa setmanes començaren pels alumnes de fi d’etapa (6è el cas de les escoles de primària) baix cita prèvia; però ja ha arribat el moment d’obrir-ho a la resta d’infants i així tornar a recuperar part de l’essència que ens caracteritza, la part humana, la sentimental, la propera, la de les mirades ja que moltes de les expressions i comunicació no verbal es queda sota les mascaretes.
Molts dels infants han verbalitzat que els ha fet falta el confinament per adonar-se’n de lo molt que han enyorat el poder anar a l’escola i valorar allò que ja tenien: per estar amb les amistats, per tenir una comunicació instantània a l’hora de fer preguntes i obtenir respostes, per veure als seus/seves mestres, per tornar al que per a ells és la seva escola tradicional, no a la telemàtica, …
La setmana següent tenim la nostra 2ª i darrera cita abans d’acomiadar-nos. Les vacances d’estiu ja són aquí i enguany més que mai les necessitarem per deixar descansar el cervell de totes les emocions viscudes.
Reflexions de 5èB (CEIP Punta de n’Amer)
Ni millors, ni pitjors
Ni vertaderes o falses,
les nostres!
Do not judge our choices without understanding our reasons!
A life Quote of Respect!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada