No faig comptes prendre la secció al bo d’en Guillem Pont, ni tan sols compartir-la, però si m’ho permeteu faré una petita contribució a la seva secció sobre l’entorn. I és que precisament l’altre dia vaig anar a fer les herbes (suc) que cada any preparam la família per tenir el rebost ben ple per beure’n tot l’any (i regalar-ne per Nadal i Sant Antoni). I com que això de fer herbes és una tradició ben mallorquina antiga i s’hi posen productes de l’entorn del nostre camp (en el nostre cas més de trenta herbes autòctones, que se diu aviat!!!) he cregut idoni fer-li un espai a la secció.
Seguint la recepta que mossèn Joan Rosselló, capellà felanitxer que exercí al poble en els anys setanta, modern i dinamitzador de la joventut d’aquell temps, donà a mon pare (i a altres joves), des de llavors ençà sempre l’hem seguida al peu de la lletra, sense excepcions (i mirau que jo a vegades per no haver d’anar a cercar herbes a can punyetes he intentant convèncer mon pare més d’un pic amb resultats nefastos amb la frase “per dues herbes més o manco no ho notarem”). Per això he trobat interessant compartir la recepta amb tots vosaltres (per si vos animau a seguir.la) i que de passada mireu el tipus d’herbes mallorquines autòctones que hi posam.
RECEPTA HERBES CASOLANES, segons ens contava el capellà Joan Rosselló
Dins cada botella s’hi ha de posar anís i casalla (meitat i meitat per fer-les semidolces. Després com més anís posis de més, més dolces es tornen).
- Fonoll
- Un bocí de garrova
- Malva rosa. També anomenada Malva doble o M. donzella o M. de jardí o M. de la reina o M. reial o M. loca o M. vera.
- Un brotet d’ullastre
- Romaní
- Una fulla de taronger
- Una de llimonera
- Flor de taronger
- Llorer
- Moraduix
- Herba sana
- Herba d’espígol (lavanda)
- Farigola
- Herba Lluïsa
- Ruda (anar molt alerta a posar-ne molta ja que pot espenyar les herbes)
- Pi
- Uns quants grans de café
- Camamil·la (de vora mar)
- Mata
- Rotaboc
- Un nispro
- Una cirera
- Un boci de fulla de nisprer
- Anís estrellat
- Cost
- Un tros de clovella de llimona
- Tarongí
- Ginebró (del qual es treu la famosa ginebra)
- Sàlvia
- Poliol
- Un boci d’anou verd
I per acabar unes fotos de la jornada familiar amb tot el procés que vam fer: