Refranys: Fins a…

Fins a setanta d’abril no te llevis un fil.

Sorgí d’una conversa espontània amb en Pere Santandreu (de sa Central), parlant del temps i de la terrorífica -per a sembrats i hortalisses d’estiu- granissada d’aquest proppassat nou de juny.

Segurament de quan anàvem a escola, o potser des d’abans, tenim interioritzat el refrany castellà “Hasta el quarenta de mayo no te quites el sayo”. Potser per deducció sabem que “sayo” deu ser una peça d’abric, per cert ben allunyada dels nostres costums. Però, deia en Pere, també tenim la nostra que resulta molt més afinada: Fins a setanta d’abril no te llevis un fil…i per estar més segur espera el vuitanta-u (que seria dia 21 de juny quan entra l’estiu),

L’he trobada documentada al “Diccionari d’expressions lingüístiques” (Antoni Llull) que va fer un buidat de les Rondaies: “Fins al setanta d’abril, no et llevis ni un fil”.
I també en el DCVB a l’entrada Abril, recollides a Mallorca: “Abril, no et llevis un fil”, “Fins a quaranta d’Abril, no te llevis un fil» i «Fins a setanta d’Abril, no et llevis un fil» amb l’afegit: “Tots aquests refranys aconsellen no llevar-se roba en l’Abril, perquè encara no n’és temps”.

Deixarem, idò, el “sayo” en un racó i donarem per bona la versió que mostrà en Pere i que arrela en els nostres tresors com son les Rondaies i el DCVB.

Imatge de Tomàs Martínez

Un pensament a “Refranys: Fins a…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.