Mots perduts: estraperlo

Encara se pot sentir a dir però va sent substituït per sinònims de caràcter més general com “mercat negre”, “il·legalitat”… Curiosament és un mot propi de la II República (és a dir relativament recent), però com que parteix d’una anècdota molt d’aquell temps (explicada a l’apartat d’etimologia) ha anat perdent ús des del moment que el context històric ha canviat. Això sí, li podem canviar el nom, l’origen i tot el que volgueu, però estraperlo, mercat negre, o com millor vos placi dir-li, sempre n’hi haurà. 

Significat:   Negoci fundat en l’augment abusiu del preu d’objectes de circulació difícil o clandestina; cast. estraperlo, mercado negro.

Grafies documentades: “De tot d’una venien inesperadament a veure si teníem blat d’estraperlo al forn. Compareixien sense passar pel batle ni el jutge. Més envant la cosa es va reblanir”. (Entrevista a  MIQUEL PONT RIERA, “DES FORN”, a la revista Cent per Cent, 

Etimologia (i curiositat): pres de Straperlo, combinació dels cognoms Strauss, Perel i Lowmann, inventors d’una ruleta elèctrica trucada (batejada amb la marca Stra-Per-Lo) que van voler legalitzar a l’Espanya dels anys trenta, durant la República.

Per legalitzar el joc a nivell de tot l’estat (i imposar-lo a Catalunya i al País Basc, que no el volien), els estafadors varen subornar la família d’Alejandro Lerroux, el qual presidia el govern en coalició amb la CEDA de Gil-Robles, i varen poder instal·lar la ruleta en el Gran Casino de Sant Sebastià, però només va funcionar una sola nit, perquè es va demostrar que la ruleta era elèctrica i, controlada amb un botó, feia guanyar la banca sempre que volia. L’escàndol polític no es va destapar fins al setembre de 1935, quan Strauss va presentar al president de la República, Niceto Alcalá-Zamora, els comprovants d’ingressos a la família Lerroux i altres polítics (com Salazar Alonso, batle de Madrid), a més del pacte subscrit amb una clàusula que preveia, en cas de prohibir-se el joc, una indemnització que Lerroux no va pagar. El mes d’octubre, Strauss en va facilitar còpia a Manuel Azaña, cap de l’oposició, i una comissió d’investigació traslladà els fets al Tribunal Suprem que, a finals de 1935, per tapar-ho, va exculpar Lerroux i Salazar Alonso a canvi de les seves dimissions.

El nom de la ruleta va començar a ser usat com a sinònim de frau i de corrupció.Durant la guerra dels Tres Anys, s’aplicà a l’activitat del mercat negre. La popularitat del mot va generar el derivat “estraperlista” per designar el que es dedicava al comerç il·legal dels articles decretats per Franco subjectes a les “cartilles de racionament” (1936-1952), mitjançant el tràfic clandestí de mercaderies prohibides (oli, sucre, farina…).

Article complet  sobre l’origen del mot aquí.

La famosa ruleta estraperlo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.