Mots perduts: escudella

Molts a primera instància potser considereu que m’he passat de rosca, que “escudella” encara se diu. Potser quan ens referim a menjar (accepcions 1 i 2) sí que encara es mantengui (entre el jovent no ho tenc tan clar), però sí que s’ha perdut el seu ús com a recipient, com a “plat fondo” (accepcions 3 i4). Miam què en diu el diccionari Alcover-Moll:

 Significat: 

1. Plat fondo, en forma de casquet esfèric, generalment sense anses, que serveix per a menjar la minestra o cuinat entre gent rústica (Maestr., Val., Mall.); cast. escudilla. Si té anses o agafalls laterals, es diu escudella amb orelles (Mall.)

2.  Recipient fondo, de forma semiesfèrica o aproximadament semioval, de cabuda variable però inferior a un litre, que serveix per a prendre brou, llet, cafè, te, etc. (Empordà, Solsona, Penedès, Camp de Tarr., Tortosa, Maestr., Cast., Val., Mall., Men.); cast. taza

3. Quantitat de líquid o de minestra que cap dins una escudella

4.  Menja composta d’arròs o fideus amb patates, col i alguna altra verdura o pasta de sopa, cuit tot amb el brou de la carn d’olla (pir-or., or., occ.); a Mallorca, cuinat de llegums; cast. potaje, olla. Escudella fresca: cuinat de llegums tendres amb la clovella (Mall.).

Grafies documentades: “L’oguer posà l’olla de l’escudella en el foc per recalfar-la, sobre els ferros triangulars, típics de la cuina pagesa”. (Salvador Galmés, En Tòfol)

Etimologia:  del llatí scūtĕlla, mat. sign. 1, 2, derivat dim. de scūtum, ‘escut’…

Curiositat: Com altres mots locals, com ara “motlo”, sembla que aquí també el recipient (escudella) ha passat a designar el menjar. Recordem que a molts pobles de Mallorca es diu coca al que es fa dins el motlo i, en canvi, nosaltres a part de designar el recipient també l’usam per denominar la coca. Particularitats de la parla…

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada