Bústia dels Drets Lingüístics

Bústia dels Drets Lingüístics

L’Obra Cultural Balear ha posat a disposició de tota la ciutadania de les Illes Balears un nou servei anomenat Bústia dels Drets Lingüístics (www.bustiadretslinguistics.cat). Un servei de l’OCB que ha de servir per a la defensa i protecció dels drets lingüístics de la ciutadania de les Illes Balears.

Què fa la Bústia?
– Vetllar pel compliment i l’aplicació de la normativa legal sobre l’ús de la llengua catalana a les Illes Balears.
– Assessorar en l’exercici dels drets lingüístics reconeguts per l’ordenament jurídic.
– Canalitzar les reclamacions, suggeriments i consultes per discriminació lingüística que hi arribin a través del formulari.

Com Funciona?
– Rep consultes i denúncies a través del formulari de la web (www.bustiadretslinguistics.cat)
– L’equip de la Bústia dels Drets Lingüístics integrat per voluntaris, planificadors lingüístics i assessors legals, es posa en contacte amb la persona que ha fet la denúncia o la consulta. Si es tracta d’una consulta es resolen els dubtes. Si es tracta d’una denúncia es consensuen amb el denunciant les properes passes a seguir.
– L’equip també comprova i contrasta totes les denúncies i fa els tràmits oportuns per assegurar que no es tornen a repetir els actes denunciats.

Els drets lingüístics
Els drets lingüístics formen part dels drets humans. Des de la proclamació de la Declaració universal dels drets humans (1948) i, més especialment, d’ençà de la promulgació, el 1996, de la Declaració universal dels drets lingüístics, els drets dels parlants i de les comunitats lingüístiques estan emparats per la legislació internacional. En el cas de les Illes Balears l’Estatut d’autonomia, de 1983, declara que el català és la llengua oficial i pròpia de l’arxipèlag; i la Llei 3/1986, de normalització lingüística (aprovada per unanimitat), estableix que el dret d’usar el català «implica poder adreçar-se en català, oralment o per escrit, a l’Administració, als organismes públics i a les empreses públiques i privades. També implica poder expressar-se en català a qualsevol reunió i desenvolupar en aquesta llengua les activitats professionals, laborals, polítiques, sindicals, religioses i artístiques; així com rebre l’ensenyament en català i rebre-hi informació a tots els mitjans de comunicació.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada