Refranys: Qui amb al·lots…

Qui amb al·lots es colga, compixat s’aixeca

És un d’aquells refranys de varis significats. Per ser considerat “refrany de missatge positiu” haurem d’aprofundir una mica en el seu significat.

El significat que mosta el DCVB ena la veu “al·lot” és: “vol dir que a qui fia una feina a al·lots, li sol sortir malament.”. Bàrbara Sagrera mostra un significant semblant: “vol dir que qui es refia de nois en el treball o en altra cosa seriosa, en treu un mal resultat”.
Val a dir, a més, que moltes vegades l’he sentit en forma de retret. Com qui en comptes d’assumir la pròpia responsabilitat dona la culpa als altres del desencert del resultat de l’acció.

Avui, amb la perspectiva que dona el temps l’haurem de llegir d’altra manera. En primer lloc assenyalar “feines” al al·lots avui seria considerat una forma d’abús infantil. A la Mallorca preturística n’hi havia molts de casos d’explotació infantil. Des d’aquells infants que, amb cinc a sis anys, eren llogats com a porquerets de les possessions, a les nines que, en comptes d’anar a escola, les seien davant una màquina de brodar. Lourdes Melis en el seu “Tallers, Brodadores i Brodats a Sant Llorenç des Cardassar (1924-1974), de passada, en fa referència a l’abandonament escolar de les nines.

En tot cas, i aquest és el significat que m’agradaria destacar del refrany, si un infant erra en qualsevol de les seves accions és perquè l’adult que suggereix tal acció, no l’ha preparada de forma suficient. No ha sabut ponderar l’abast de les possibilitats de l’infant.
Tant si es parla d’infants, com si es parla d’animals o d’entorn, la responsabilitat i l’enginy sempre correspon a l’adult.

En el sentit literal del refrany, hagués pogut posar-li bolquers o l’hagués pogut aixecar a mitja nit per orinar. En sentit figurat, i en el cas d’altres accions, s’havien de preveure les possibles limitacions.
Si s’aixeca compixat, més se’n mereix!

Imatge de Google/treball infantil

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada