Mots perduts: eixerevit/-ida

“Ai quin ninó més eixerevit” senties a dir de tant en tant. Ara són més bé “polissons” o “espavilats”… però al cap i a la fi més o manco volem dir el mateix perquè en resum  un infant “eixerevit” seria sinònim que fa es cap viu.

Curiosament al diccionari no l’he trobat amb aquesta forma i m’estranyava molt que una paraula tan antiga i nostrada com aquesta Mossèn Alcover no l’hagués recuperada. Després de menjar-me el cap i insistir però, vaig veure la solució: Alcvoer l’havia recollida amb la variant formal més estàndard “eixerit”.

Significat: Viu de potències (intel·lectuals o físiques); lliure d’ensopiment; cast. despejado, vivo, listo. 

Grafies documentades: “Aidat per un àngel eixerevit el m’imagin contant ses files d’encapironats …dos-cents, dos-cents vint…i encara en venen més…(Es sermó de s’Hora Santa, del Llunari pagès, de Jaume Oliver d’Albocàsser) 

Etimologia: incerta

Curiositats:  Té diferents variants formals segons la zona comeixorivit, eixerivit, eixerovit, etxerevit, eixorit. eixerefit

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada