La grip espanyola. Una pandèmia de fa més de cent anys (I)

40 milions de morts a tot el món va provocar en dos anys (1918-1920) la denominada grip espanyola.

Aquesta pandèmia que sembla s’inicià entre l’any 1916 i 1917 a la Xina o a França, rebé el nom de grip espanyola perquè Espanya, que no havia participat en la Primera Guerra Mundial, oferia informació sobre la pandèmia mentre que els països bel·ligerants no ho feien. El fet de ser l’únic país europeu en oferir dades sobre la malaltia i que el rei Alfons XIII es contagiàs, va fer que fos coneguda d’aquesta manera o amb la paraula francesa que defineix aquesta malaltia infecciosa, “grippe”.

Sembla que a Espanya, entre l’any 1918 i l’any 1920 s’infectaren més de 8 milions de persones i moriren més de 300.000 malalts.

A Mallorca la malaltia s’inicià la primera desena del mes d’octubre de 1917, a pobles de l’interior de l’illa i poc després s’estengué per totes les poblacions de l’illa.

Lluís Fàbregas i Cuxart, a l’obra Ca Nostra fa una descripció de com afectà la malaltia a la capital de Mallorca. La seva ploma ens servirà per entendre com ho varen viure els nostres avantpassats no tan llunyans, padrins i padrines i algun pare o mare de més de cent anys, per fer comparacions amb la situació que estam patint nosaltres i la que visqueren els repadrins l’any de la pesta de l’any 1820, que no fa gaire ens explicà a card.cat en Jaume Lliteres.

“Nuestra Ciutat no estaba preparada para recibir la visita de la muy fatídica y epidémica “grippe”. Lo que ocurrió fue realmente horroroso. Por los cronicones y en una de sus efemérides, quedó glosado para siempre s’any d’es grip. Según hubo s’any de sa pesta, esta otra asoló materialmente a nuestra muy desdichada ciudad. Fueron pocas las familias que pudieron salvarse. S’any d’es Grip fue terrible la mortandad que hubo en Palma. Fue necesario echar mano de los solados de Ingenieros de la Guarnición para la conducción de cadáveres al cementerio de So’n Tril·lo“.

 

Sobre la grip de l’any 1918 hi ha fotografies disponibles a https://www.gq.com.mx/entretenimiento/galeria/fotografias-de-la-gripe-espanola-en-1920-en-el-mundo

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada