Mots perduts: forfoll

Parlàvem de la bella feina de Rafel Perelló qui, es veu, ha acabat de transcriure centenars d’enrevistes sobre cultura popular. I també de la quantitat de mots perduts que mostren i mostraran les seves entrevistes. -Un forfoll, puntualitza na Caterina.
Idò, un altre en el sarró.

EL DCVB mostra:

FORFOLLm.
A forfolls: a munts, a borbollons, en gran quantitat (Felanitx).
Fon.: 
əfoɾfóʎs (mall.).
Etim.: 
var de borboll, onomatopeia de l’ebullició o del llançament d’aigua abundosa.

Aportació de Caterina Pons
Imatge de Google/borbollon

3 comentaris a “Mots perduts: forfoll

 1. Curiós que el diccionari especifiqui Felanitx Saps si es va estendre a la parla llorencina? Aquesta Caterina del diàleg ho és?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Malgrat el lloc de recopilació que mostri el DCVB, segurament els mots van més enllà del limits d’un terme municipal. En tot cas,Na Caterina del diàleg té arrels santanyineres.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
   • Sí, clar,els mots generalment van més enllà del limits d’un terme municipal, però no sempre. I que mossèn Alcover posàs específicament Felanitx és significatiu. Potser en aquella època en què recopilà el diccionari (a principis del segle XX, ara fa un poc més de cent anys) el mot només es deia allà o ell només l’hi va localitzar (algun error devia cometre). Però no és gens descabellat pensar (i més en una illa menys comunicada que ara i sense tants de contactes entre municipis) que el mot era exclusiu d’aquella zona i que després s’estengués per altres pobles (com Sant Llorenç.mateix).
    En aquest sentit això encara passa avui en dia, a pesar del món globalitzat en què estam, amb alguns mots. Pens per exemple amb xopet (que passat Montuïri desconeixen) o, encara més, amb batiport, que a Sant Llorenç el coneixem com “Un tancat de fusta i vidre immediat a l’entrada d’una casa, etc,” i en canvi pobles veïns com Manacor i Artà en diuen un “esquinzell”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada