Entorn: Bolets

Amb les pluges de la tardor, apareixen a garrigues, pinars i alzinars diversos tipus de bolets.

La guia “Els bolets de les Balears” de Constantino i Lleonard editada per Micobalear (Sóller, 1996) en mostra 325 espècies amb la seva corresponent fotografia, descripció i qualificació culinària i, si és el cas, toxicitat. Els mateixos autors, però parlen d’un milenar d’espècies en una llista que va en augment.

D’entre tots els bolets comestibles el que segurament és més popular i, en general apreciat, és l’esclata-sang (Lactarius sanguifluus). De fet, en el nostre entorn i potser fins a l’aparició del llibre, “anar a cercar esclata-sangs” era sinònim de “anar a cercar bolets”, després els cercadors portaven picatornells (picornells), fortes, blaves, gírgoles…

Els autors esmentats mostren en un apartat del llibre consells sobre recol·lecció, consum i conservació dels bolets en el qual assenyalen una regla d’or: no menjar mai un fong que no es coneixi, alhora que recomanen no fiar-se de les regles tradicionals per conèixer-ne la toxicitat com aquelles de tracta’ls amb vinagre, estar mossegats per animals i coses així.

El Museu Balear de Ciències Naturals (secció micològica), conjuntament amb el Departament de Biologia (Botànica) de la UIB. amb el suport de la Fundació Sa Nostra posaren a disposició de les persones interessades una guia virtual on hi apareixen 289 espècies.

Informacions:
Bolets de les Illes Balears
Cançoner 2.0
Menuda natura
Viquipèdia

Imatge: Esclata-sang en un minúscul forat de roca

3 comentaris a “Entorn: Bolets

 1. “De entre tots els bolets comestibles el que segurament és més popular i, en general apreciat, és l’esclata-sang (Lactarius sanguifluus).”
  Tambe a Mallorca es fa l’esclatassang (lactarius deliciosus) que es un poc mes espés de popa i color carabassenc. Pero no ho solem mirar, només que no sigui blanc als davalls ( esclatassang d’estepa que deim).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Gràcies, corregit el “d’entre”. (Malauradament no puc entrar, però, a corregir els comentaris)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada