Mots perduts: estiramuixell/tiramuixell

Un mot que ja no sent dir gens és aquest d’estiramuixell (i totes les seves variants). A les rondalles surt més d’un pic i també l’he trobat documentat  a les entrevistes etnològiques i antropològiques de la revista manacorina Cent per cent, en aquest cas al llorencí  que fan a la gent major al llorencí Jaume Massanet Melis, Cerol (Sant Llorenç del Cardassar, 1923-2015), prova que era un mot dit al poble. Per cert, aprofit per recoamanr la lectura de l’entrevista sencera!

Significat: “Activitat complicada, confusa, com de gent que es baralla, que està agitada (mall.)”.

Grafies documentades:

Hi ha hagut d’haver un estiramuxell ferest”, Alcover Rond. i, 290.

“Duien la farandola de repartir, de donar finques als qui no en tenien. Això va caure molt entrevessat als senyors, i als pagesos tampoc els anava bé. Hi va haver molts de tiramuixells amb aquesta qüestió.” (entrevista a Jaume Massanet Melis, Cerol, 10 de maig de 2018)

Etimologia: desconeguda

Curositat: Existeixen les variants estiramuixell/tiramuixell/estiramoixell/tiramoixell.

(Fonts: diccionari  Alcover Moll)

2 comentaris a “Mots perduts: estiramuixell/tiramuixell

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada