Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, la Fundació Mallorca Literària i Tradicionari de Mallorca en coedició amb Saïm Edicions han publicat Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor, del Pare Rafel Ginard. L’edició ha estat a cura d’Andreu Ramis i Miquel Sbert i les il·lustracions de l’obra són de Toni Galmés.

Rafel Ginard Bauçà va néixer a Sant Joan l’any 1899 i morí al mateix poble l’any 1976. Pare franciscà, poeta, prosista i folklorista és conegut per la recopilació de cançons popular mallorquines que publicà l’editorial Moll, en quatre volums, entre 1966 i 1975 amb el títol de Cançoner Popular de Mallorca.La compilació folklòrica realitzada per Rafel Ginard li permeté recopilar material addicional a les cançons que reuní en unes plaguetes manuscrites  conservades a l’Arxiu dels Franciscans de Mallorca i que són la base de l’edició de l’obra que comentam.

Segons el pla d’edició de l’obra, aquesta constarà de quatre volums corresponents a les quatre estacions de l’any i un cinquè volum amb material complementari.

La tardor, la primavera de l’hivern, correspon al primer volum publicat, d’acord amb el temps foraviler, el temps de la terra i la natura que, ara, comença un nou cicle.

Des del mes de setembre fins a la Mare de Déu de l’Esperança, 18 de desembre, trobarem en aquest volum el santoral, els cicles litúrgics, els cicles pagans, les festes, les activitats agràries, les fires, els dies assenyalats… acompanyat de referències bibliogràfiques de l’autor i dels editors i notes que fan més entenedors els textos i el vocabulari, part d’ell ja perdut, que s’emprava el primer terç del segle XX.

Aquest material, recentment publicat, esdevindrà una joia, com ho és el Diccionari Català-Valencià-Balear, les Rondaies Mallorquines, el Cançoner Popular de Mallorca o la Flora de Mallorca de Francesc Bonafè. Serà una joia pel contingut, per la curosa edició i pel magnífics dibuixos que acompanyen el text. Enhorabona a totes les persones implicades en aquest projecte que ens permet recuperar una part important de la nostra cultura popular.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada