Mots perduts: botilla

Potser en queden algunes en els diversos sòtils de cases pageses, però han perdut la utilitat. Es perd, idò també, l’objecte i el nom.

Amb la imaginació o el record haurem de situar-nos a una Mallorca rural sense plàstics ni frigorífics; i també sense l’actual proliferació de pous.
Aleshores la botilla era un recipient fonamental per poder treballar en zones de secà. La de casa era rodona i de cul ben ampla perquè no pogués trabucar.

El DCVB mostra:

1. BOTILLAf.
|| 1. Recipient de terra sense envernissar, de forma acampanada i aplanada, amb el coll molt curt i amb dues anses, que serveix als segadors i altres treballadors del camp per dur l’aigua fresca al tros de terra on treballen (Mall.). Duas gerras duas botillas, doc. a. 1683 (arx. dels Agustins de Felanitx).
|| 2. En Botilla: núvol gros i rodonenc que es posa a la part de llevant i assenyala pluja pròxima (Tres. Avis, i, 10).
|| 3. Fer botilles: parlar balbuç (Castelló). Ché Nelet, no fases botiiles i pòsa els ulls en lo pesebre, Pascual Tirado (BSCC, vi, 334).
Fon.: 
botíʎə (Palma, Manacor); butíʎə (Llucmajor).
Intens.:
—a) Aum.: botillassa, botillota, botillot;—b) Dim.: botilleta, botilletxa, botilleua, botilló, botillona.
Etim.: 
del llatí butticŭla, ‘boteta’, probablement per conducte de l’it. bottiglia, ‘botella’.

Aportació de Bel Alemany
Imatge de DCVB

3 comentaris a “Mots perduts: botilla

 1. Es Quines encara en tenen una a la gelera de la fusteria. Encara record de quan hi feia feina i en bevia jo, que no en sabia i vessava per tot i preferia xupar-lo. “No mamis” me deia sempre el tio.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • No sé si és el cas, però alerta!. No s’ha de confondre la botilla amb el càntir (en castellà botijo) que era més ampla a dalt que a baix i tenia una sortida prima per beure a galet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada