Entrevista a Bernat Grimalt regidor i portaveu del grup ON SS-El PI a l’Ajuntament de Son Servera

Bernat Grimalt Alfaro, Son Servera 1992. Treballa des de fa deu anys a l’empresa familiar dels seus pares Rafael Grimalt i Matilde Alfaro, juntament amb el seu germà Rafel, són la tercera generació treballant en la famosa botiga, “La Margarida” de Cala Millor , a la qual cal afegir una segona botiga situada a sa Coma, en la qual treballa amb la seva promesa Carolina Mendo. Políticament no té antecedents familiars, i actualment és el portaveu de el grup ON SS-El Pi, a l’Ajuntament de Son Servera, i a l’oposició ha destacat per la seva incansable capacitat de treball i propostes que presenta.

Bernat, quan vas decidir entrar al món de la política?
Des del principi vaig formar part de l’equip On SS, el 2015 ja vaig anar a llistes, a un projecte liderat per Antoni Cánovas i un grup molt humà, remant en una direcció conjunta, la gestió local. Durant la primera legislatura vaig tenir l’oportunitat d’aprendre i acudir a reunions amb els meus companys i, sense encara saber-ho, m’estava preparant per formar part en la següent legislatura. L’objectiu era i és el mateix que teníem en comú l’any 2015, és a dir, millorar detalls, prestacions, atenció i supervisió en l’àmbit local.

En l’actual legislatura anaves el tercer de les llistes del teu partit i vas aconseguir entrar. Des de quan has passat a ser el portaveu del teu partit?
Si, anava de número 3 en aquesta nova legislatura, i vaig passar a ser portaveu fa 4 mesos, a causa de la meva disponibilitat per poder reunir-me amb el govern, acudir a juntes de portaveus i tenir un vincle més freqüent amb l’ajuntament. Però tot el meu treball sempre aquesta consensuat amb els meus companys de partit Antoni Cànoves i Ramón Hernández.

Quines són les comissions de què formes part i què és el que més t’interessa?
Si et refereixes a les comissions amb el govern de Son Servera, vaig a juntes de portaveus, comissions d’assumptes generals i plens. El que realment m’interessa és que puguem ajudar a gestionar al nostre ajuntament les nostres competències, millorar la qualitat dels nostres serveis de neteja, per exemple, en un poble amb un nucli urbà com Cala Millor, és essencial tenir un contacte estret amb les empreses contractades i fer complir els criteris acordats, una imatge impol·luta és essencial; així com des Mobilitat, dotar de senyals, adreces, noms de carrers i donar un accés fàcil d’entrada i de sortida. Com dèiem anteriorment, gestionar de la millor manera les nostres carteres.

Heu presentat a l’equip de govern nous projectes?
En els últims mesos hem presentat una reforma circulatòria de pacificació alternativa del nucli poblacional de Son Servera a l’actual equip de govern. Trobem que la paraula pacificació és molt bonica, però ha d’estar ben aplicada i veiem que no és el cas. Han pacificat una zona i «guerrificado» un altra, desviant el trànsit rodat per altra banda, col·lapsant altres carrers, a més d’alterar la vida dels comerços, on només poden tenir accés els propis veïns de l’ACIRE. La proposta de ON SS EL PI és clara, buscar un equilibri entre el vehicle, comerç i el vianant, apostem per augmentar les proteccions cap al vianant, incloure ressalts en carrers per frenar la velocitat dels vehicles i per descomptat mantenir una parada flexible de 15 minuts per accedir a el comerç local. A més comptem amb l’experiència i professionalitat d’Antoni Cànovas, director de formació viària i expert en mobilitat.
O sigui, l’equip de govern, no han tingut en compte la vostra proposta i no heu aconseguit res?
Després de presentar una proposta alternativa de pacificació, ni tan sols hem aconseguit que traguessin el famós Stop del carrer Joana Roca. La reforma actual implica només tancar parcialment la plaça de Son Servera, on no protegeix més que un tram de la plaça, tenint en compte els dos carrers com són C / Major i C / Doctor Servera que creuen pel centre de la plaça. Hi ha un gran descontentament per part de ciutadans que no són veïns per accedir al nucli de Son Servera, així com a l’escola Jaume Fornaris, o al cementiri, havent de fer un itinerari molt més llarg. Vam donar una proposta alternativa en text i format digital per executar una reforma més equilibrada, que també protegia el comerç local, ja que no disposem d’un teixit comercial com pot tenir Arta.


Passem a un altre tema. Creus que l’ajuntament va perdre una bona ocasió al no adquirir els terrenys de l’actual aparcament de Cala Millor, que es convertirà en un centre comercial?

Evidentment, hem perdut una de les joies de la corona, que difícilment recuperarem. Parlem del centre neuràlgic de Cala Millor, i actualment era el pàrquing públic més gran de tot el municipi. Adquirir-lo hagués estat un gran encert, podent modificar-lo a les nostres necessitats, tindríem un marge de maniobra molt ampli des de construir una zona verda, aparcament subterranis, tenir en ple pulmó del municipi actes festius, a més de protegir el petit comerç dels grans centres comercials.

Han començat ja el nou tancat de la zona per al nou centre comercial. Creus que ha ocasionat problemes als veïns?
Efectivament, des de fa tot just uns dies, han tancat la zona per al nou centre comercial, i per als nostres veïns és com si ja ho tinguéssim, a efectes d’aparcament. Després de dos anys de la venda del solar de l’aparcament, no han trobat una situació real per reubicar els vehicles per anticipar-se a la construcció i han optat per habilitar carrers empedrats semi-vianants on el seu estacionament estava prohibit, i han recorregut a la mesura més fàcil de totes sense tenir en compte les conseqüències.

Quins carrers s’han habilitat?

Han habilitat 4 carrers, C / vinya de la Mar, c / na Penyal, C / Ca s’Hereu i C / Binicanella, amb tot just 20 vehicles per carrer, pensem que cobreix les necessitats de poc més d’un bloc de veïns. El sabor agredolç dels veïns es va palpar a partir del segon dia, l’accés als seus habitatges era com la pel·lícula de «Missió Impossible»; on abans podíem fer una parada, ara la segona part era estacionar en un altre lloc i s’esvaïa el privilegi de pujar 10 o 15 minuts per ara, descarregar la compra.

Creus que ha estat un error triar aquests carrers?
Des d’un primer moment, On SS El Pi, va veure un error que prengués aquesta decisió l’actual equip de govern. Si per als veïns ja és un problema, per als comerços és un desconcert. Si per la pandèmia de la Covid-19 han estat violentament colpejats en aquest nucli urbà on viuen fusionats amb el turisme, ara veuen minvada l’accessibilitat per als seus clients, perquè ni tan sols poden aturar davant dels comerços com feien fins fa una setmana per comprar per exemple a la farmàcia, anar a la tintoreria o aturar en l’estètica a demanar cita.

La perjudicada és la petita empresa?

A més dels veïns d’aquests carrers, sí. S’ha de protegir la petita empresa i dotar d’eines en aquests moments tan difícils per a seguir amb les seves portes obertes, no impedir un accés que ja disposaven anteriorment i molt menys alterar en estat d’alarma.

Creus que va encertar l’empresa amb aquest nou projecte i la compra del solar?
Efectivament, és una gran superfície en un dels pulmons de Cala Millor. Han encertat en comprar un solar on l’ajuntament no va lluitar prou per guanyar aquest combat i aquest cop hem perdut tots. Quantes vegades hem escoltat que hem de protegir i consumir el producte local? I quan han tingut una veritable ocasió per demostrar-ho no han lluitat per això.

ARCA reclama a l’Ajuntament de Son Servera la protecció de l’antic “Molí d’es Germans” situat al carrer Eucaliptus n.12 situat just a la banda d’on es construirà el nou centre comercial. Què opina el teu partit el respecte?
Ens sorprèn que no estigui catalogat com a bé patrimonial. “Es Moli d’es Germans i Safareig” és un testimoni per a la zona turística de la nostra història agrària i econòmica d’aquesta terra i també de la importància de l’aigua i de l’energia renovable, a més d’un reclam turístic per al nostre municipi.

Foto: José Ramón Hernández, Antoni Cànoves, i Bernat Grimalt.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada