L’Empresa mallorquina GenoMI Diagnostics, finalista del «Premio Nacional PYME del Año 2020»

L’empresa mallorquina GenoMI Diagnostics, que es dedica al desenvolupament de dispositius diagnòstics, va ser un dels 4 finalistes del “Premio Nacional PYME del Año 2020” en la menció lluita contra la COVID19, atorgats per la Cámara de Comercio de España amb el suport de Banco Santander.
Després de ser nominada finalista a l’edició balear dels premis com a millor PYME dedicada a la lluita contra la COVID19, GenoMI va ser l’única empresa de les Illes Balears en ser seleccionada per les finals a nivell nacional. A la gala de lliurament dels premis, presidida pel Rei d’Espanya Felipe VI, finalment no va resultar guanyadora.
Ser un dels 4 finalistes a nivell nacional ha suposat una forta empenta emocional per l’empresa, que veu reconeguda la seva tasca de recerca i contribució a la diversificació de l’economia balear, fortament depenent del turisme. Aquesta diversificació en el món de la biotecnologia permet que científics mallorquins puguin disposar d’opcions d’ocupació en un sector que aporta gran part de la innovació que es duu a terme a les Illes Balears. GenoMI Diagnostics s’ha integrat recentment en el Clúster de Biotecnologia de les Illes Balears, BIOIB, que agrupa a les empreses del món de la biotecnologia per poder donar visibilitat al sector i poder reivindicar solucions com per exemple lluitar perquè a les Balears s’augmenti la inversió en recerca i desenvolupament, reforçar la generació de coneixement, facilitar a les empreses l’accés als ajuts, etc.
GenoMI Diagnostics ha desenvolupat un test ràpid basat en una variant de la PCR anomenada LAMP que aconsegueix resultats en uns 30 minuts i a preu més assequible que la PCR, i que es pot realitzar fora de l’ambient controlat d’un laboratori de diagnòstic, pel que és ideal per fer cribats als pobles, empreses, hotels, aeroports o a qualsevol lloc de presa de mostres.
Els tests, desenvolupats íntegrament a les instal·lacions mallorquines del laboratori, encara no estan comercialment disponibles degut al retard en lliurar l’autorització de comercialització per part de l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, que disposa del dossier complet del laboratori des de finals del passat mes de maig. L’empresa espera poder comercialitzar prest el dispositiu, que encara pot ajudar a que la temporada turística vinent pugui ser segura tant pels turistes com pels mallorquins.
El passat mes de febrer, publicaren una entrevista amb el carrioner Jaume Bassa Burgdorf , cap del laboratori de GeoMi Diagnostics que ha liderat l’equip d’investigació del test ràpid per la PCR i en Jaume ens va confirmar que havien enviat un correu electrònic i una carta a la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, per explicar la situació de retràs que porten esperant l’autorització de la fabricació del test ràpid per la PCR, demanant una intervenció per part seva per poder disposar d’un test desenvolupat i fabricat a Mallorca.
A nivell personal, com a persona afectada per una Malaltia Rara i presidenta de l’Associació Balear de Porfíria, em sento indignada perquè els mesos de treball incansable per part dels investigadors mallorquins, no puguin tenir l’autorització per a la fabricació del test que podria estar a l’abast de tota la població de les Illes Balears, a més, a menor cost que els importats.
Fa anys, l’actual presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, aleshores era diputada, i va escoltar les meves peticions d’ajuda i va ser una més, de les diputades i diputats , que va demanar al Govern Balear la divulgació a les Balears de les Malalties Rares. Pel que respecte a les Porfíries, fa disset anys que es va dur terme una campanya informativa i divulgativa als centres de salut i hospitals de les nostres Illes, publicant informació i un llistat de fàrmacs, per a les Porfíries Agudes o Mixtes segons el seu perfil de seguretat, en el havien estat treballant durant poc més d’un any, el Dr. Jaume Orfila, i la Dra. Clara Palacín de l’Hospital de Manacor i la investigadora i especialista de la Unitat de Porfírias de l’Hospital Clínic de Barcelona, la Dra. Carme Herrero. Aquest llistat i la posterior campanya divulgativa va contribuir a salvar vides i diagnosticar a la nostra Comunitat Autònoma a persones portadores de la malaltia.
Avui, la meva petició a la presidenta Armengol és que contesti a la carta i petició d’ajuda dels laboratoris, per aconseguir l’autorització de la «Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios» per a poder fabricar a Mallorca el test ràpid de diagnòstic , que tant important pot ser per a les nostres illes i per a les persones que estam a l’espera de les vacunes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.