Mots perduts: Ira! Iro! Uro! Isto! Isto sereno! Istro! Istireta!

Acabat el llistat de mots de la lletra G, feim un parèntesi per destacar aquesta sèrie d’interjeccions, que si més no es poden usar en contextos similars. Això sí, curiosament els tres primers ( Ira! Iro! Uro!) en sentit més positiu i els dos darrers en sentit sovint més negatiu (Isto! Isto sereno! Istireta!).

Si bé són mots que de tant en tant encara podem sentir (fins i tot a Sant Llorenç tenim una escoleta d’art i alhora empresa de disseny que precisament  es diu Uro!) entre el jovent ja s’usen  expressions més generals com ara Vaja! Ostres! Guai! (en sentit positiu en lloc d’Ira! Iro! Uro!) o Merda! Putes! Cristo! (en sentit negatiu, en lloc d’Isto! Isto sereno! Istireta!), entre d’altres.

En tots els casos es tracta d’interjeccions (mots o conjunt de mots que expressen una impressió súbita i que s’empra sense connexió gramatical amb la resta del discurs) i els podem classificar així:

  • Ira! Iro! Uro! serien variants formals d’una mateixa expressió i denoten admiració o sorpresa. En desconec l’etimologia. Ex: Uro! Que bonic!
  • Isto! Isto sereno! Istireta! també serien variants formals d’una mateixa expressió (en aquest cas dedueixo que de Cristo!) i s’usen quan vols exclamar alguna queixa o sorpresa en to  més negatiu Ex: Isto! Ha caigut!
  • Curiosament no he trobat cap d’aquestes formes al diccionari.

    Un dels logos de l’escola d’art de Sant LLorenç, de Cati Forteza.

2 pensaments a “Mots perduts: Ira! Iro! Uro! Isto! Isto sereno! Istro! Istireta!

  1. castellanismes:

    *vaja> ves; bo; caram
    *guai > genial, súper
    *conjunt n. > aplec; joc; ensems n., totalitat
    *queixa > plany, planyiment
    *sentit n. > seny, significat; direcció

    “Ira!” ve de “Ira de Déu”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.