Programa del Concert de Setmana Santa 2021 de la Banda Municipal de Música de Manacor

Director: Eduardo Bernabéu
– Concert de Setmana Santa 2021 –
Dissabte 27 de març, a les 18h al Claustre del Convent de Manacor

Caridad del Guadalquivir –Paco Lola (Sevilla, 1952)
Marxa de processó escrita l’any 2000 i basada en la rumba Y el Guadalquivir del grup Albahaca, gràcies als arranjaments per a banda de Juan José Puntas Fernández. Aquesta marxa, dedicada a la Virgen de la Caridad de Sevilla, és una de les composicions modernes més conegudes de la Setmana Santa espanyola. Té motius que recorden l’himne de Galícia i la cançó de bressol asturiana Texendo suaños. Paco Lola, en realitat Francisco Joaquín Pérez Garrido, apart de tocar a Albahaca, és guionista del duet humorístic Los Morancos.

Ave Maria – Charles Gounod (Paris, 1818 – Saint-Cloud, 1893)
Aquesta melodia de Gounod de 1853 fou composta per ser sobreposada al Preludi núm. 1 en do major de Johann Sebastian Bach, que havia estat escrit 137 anys abans. No fou fins l’any 1959 que Jacques Léopold Heugel en va publicar una versió incorporant la lletra en llatí. El preludi de Bach que forma part d’aquesta composició fou modificat per Christian F. G. Schwencke, per a corregir el que es considerava una progressió defectuosa de l’obra. És per tant l’obra que coneixem a l’actualitat el resultat de múltiples autories i intervencions.

Hallelujah – Leonard Cohen (Mont-real, 1934 – Los Angeles, 2016)
Cançó del 1984 del que fou cantautor, novel·lista i poeta. No fou fins el 1994 en què el tema se va popularitzar, arrel d’una versió de Jeff Buckley.

Mater Mea – Ricardo Dorado Janeiro (A Coruña, 1907 – Madrid, 1988)
Marxa escrita el 1962. Alumne de Manuel de Falla, com a director de banda militar va donar major dignitat a les marxes i himnes que s’utilitzen en la vida castrense. Algunes obres seves encara són emprades pels exèrcits, com per exemple San Marcial, San Quintín o l’himne de l’Exèrcit de l’Aire. També va escriure pasdobles taurins, suites sobre temes gallecs, danses gallegues, sainets lírics, una molt celebrada Suite alicantina i una revista musical que es va representar uns centenars de vegades a Madrid. A més, també es va dedicar a l’ensenyança.

Álma de ángel – Baltasar Moyà Sancho (Capdepera, 1861 – Palma, 1923)
Militar professional, va ser director de la banda del Regiment d’Infanteria, amb la qual va guanyar el certamen de bandes de música de Manacor el 1897. També va organitzar i dirigir durant molts d’anys una orquestra de ball que harmonitzà els balls de màscares de les societats més importants de Palma. El 1905 va guanyar les oposicions per al càrrec de director de la banda de música de la Casa de la Misericòrdia de Palma, que va ocupar fins l’any 1922. Baltasar Moyà és autor de més d’un centenar d’obres, la majoria de les quals són pasdobles i marxes dedicades a les formacions que va dirigir. Sobresurten el pasdoble El ferrocarril de Sóller, estrenada el 16 d’abril de 1912 amb motiu de la inauguració del ferrocarril Palma-Sóller, la marxa fúnebre La muerte de un ángel, i la sarsuela El hijo del pescador.

“Nessun dorma”, de l’òpera Turandot – Giacomo Puccini (Itàlia, 1858 – Bèlgica, 1924)
Final de l’òpera de Puccini, estrenada a Milà un any i mig després de la mort del compositor. De fet, la va deixar inacabada, treball que va fer Franco Alfano. L’òpera és una història d’amor a la Xina imperial, de la que sobresurt el tema “Nessun dorma”.

La Rival – Sebastià Ribot Galmés (Manacor, 1841 – 1921)
És una de les composicions més conegudes de Mestre Ribot. També coneguda com Sa marxa d’en Ribot, aquesta marxa fúnebre es toca a la processó del Divendres Sant, quan el Sant Crist de Manacor surt de l’Església dels Dolors. El compositor, Sebastià Ribot Galmés, és un dels músics més rellevants de Manacor. Va compondre pasdobles i marxes. El 1891 musicà la sarsuela Don Bisílabo o el hechizado. Fou professor de l’Escola de Música de Manacor, organista de les parròquies de Manacor i de Muro, i director de la Banda de Música de Muro.

La Saeta – Joan Manuel Serrat (Barcelona, 1943)
Serrat posà música al poema La Saeta el 1969, any en que l’enregistra per primera vegada al disc Dedicado a Antonio Machado, Poeta, el segon LP que va fer en castellà. En ell hi apareixen 12 cançons d’aquest poeta, entre les quals hi destaquen Cantares i La Saeta. El poema original de Machado (1875 – 1939) es troba en la seva obra Campos de Castilla (1912).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.