Entorn: Parres i ceps

Parres i ceps (Vitis vinifera)

Ara mateix les parres i els ceps comencen a treure pàmpols. Segons el diccionari “pàmpol” es refereix a Fulla de cep o de figuera; cast. pámpana, pámpano”, però en el nostre entorn feien referència bàsicament a les fulles dels ceps o de les parres.

En algunes façanes encara resten senyals de les parres que, antigament ornaven la carrera de les velles cases del carrer del Pou o del Carrerillo. Proporcionaven fresca i fruits.

Segons conten. en els anys seixanta del segle passat, els productes agrícoles llorencins que disposaven de prestigi en els mercats ciutadans eren les figues i els xítxeros. Poca cosa més.

També conten que, anys enrere, en algunes zones n’hi havia de vinyes: a Son Pont, a ses Toltes, a ses Sitges…De fet el mapa del Cardenal Despuig (1784) vora la localitat de Sant Llorenç s’hi mostren dibuixos de vinyes i oliveres; però si certament n’hi havia fa temps que hem perdut la tradició -si es deixen a banda, es clar!, algunes parres i petites vinyes pel consum familiar.

Menuda Natura ofereix curioses informacions sobre aquesta planta enfiladissa que disposa de més de 3000 varietats i que, segons embla, es cultiva des de l’any 6000 aC.

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.