Món: L’any de la desgràcia. Ciutadella

Amb aquest nom coneixen els ciutedallencs l’any 1558. Dia 30 de juny es plantaren a la ciutat 140 naus de turcs. Aconseguiren entrar a la ciutat el 9 de juliol. Ho varen destruir i tot i varen ser preses i captives 3.495 persones, que van portar a Constantinopla, el gran mercat mundial d’esclaus, ja fos per vendre’ls o demanar rescat.

Ciutadella va romandre arrasada i sense gent i es tan fort el record que s’anomena l’any de la desgracia. Fa mal fer-se una idea, pero entre morts i captius va quedar practicament despoblada.

El paborde (administrador eclesiàstic) Marc Martí en va fer una llista de tots els captius, que ara tenc en ma; realment aquesta llista es el que més m’impressiona; no són números, son noms. Vet aquí una mostra.

 

Un comentari a “Món: L’any de la desgràcia. Ciutadella

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada