Entorn: Mèl·leres!

A vegades sorgeixen dubtes alhora d’enfocar els comentaris. ¿Toca parlar “d’anar a cercar nius” una activitat dels anys seixanta del segle passat qque consistia en cercar, discriminar i…si eren de cadernera engabiar les cries, en una gàbia no gens artística però eficient feta de fulla de fulla de figuera de moro i faies, per disposar, si hi havia sort d’aus cantores en el corral.?. ¿Convé parlar de l’explosió de vida de la primavera que afecta a plantes, animals i persones?…

El refilar de la mèl·lera, de bon matí, abans de sortir el sol, quan comença a clarejar, endolcint de forma singular el despertar ha assenyalat camí: parlarem de mèl·leres.!

Sort tenim, els que vivim al camp o a pobles amb corrals, i també els que voregen parcs i jardins de les ciutats; poder gaudir d’aquest dols despertar, primer la mèl.lera amb el seu estrident i harmoniós refilar, després, encara condormit, la tórtora amb el seu rítmic marrucar…wow, quin plaer!

Joan Mayol en el seu ”Els aucells de les Balears” diu “L’únic tord, i encara no ho és pròpiament, que cria a les Balears, és la mèl·lera, Turdus merula. Els científics els posen al gènere Turdus per raons de sistemàtica i evolució, de les quals seria llar parlar…/…El mascle adult és molt típic: tot negre amb el benc groc-taronja. La femella és uniformement terrosa, un poc clapada a les parts inferiors, com els joves, un poc més vermellencs…”

Fa uns anys ja vaig intentar descriure, de forma acientífica, les diverses estratègies, totes encertades, que utilitzen diversos ocells del nostre entorn per defensar, en aquesta època, els seus nius (comparativa de mèl·leres i caçamosques)

Informacions:

Viquipèdia.

Fauna iberica

xtec.cat

3 comentaris a “Entorn: Mèl·leres!

 1. A les ciutats grans també n’hi ha, Guillem. Com a prova, aquests tres versos parisencs escrits fa quatre dies:

  No ens cal cap gàbia:
  lliure em cantes al pati
  amiga mèŀlera.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Tens tota la raó Jaume La mèl·lera ha colonitzat suburbis, parcs i jardins cercant aliment entre el fems. Ho afegiré a l’escrit. Gràcies

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada