Mots perduts: llatí/pistonar

Sí, el llatí és una llengua morta, però no per això l’he posada aquí, a la secció de mots perduts. De fet el mot en si (llatí) encara s’usa en alguns contextos i sobretot a l’escola per parlar de les llengües romàniques o en l’assignatura que es dona a Secundària anomenada precisament així.

No, si l’he inclòs al llistat de mots perduts o en perill d’extinció és perquè de cada cop més s’usa manco en segons quines expressions molt determinades, les quals per cert tenen la seva gràcia. Les que record que deim i ara el jovent usa bastant poc són:

  • Anar llatí (un instrument, cosa o màquina): vol dir que aquell instrument, cosa o màquina va “suau en son funcionament; que va bé, sense obstacles”.
  • Anar llatí (del ventre): “tenir diarrea, o almenys no patir d’estrenyiment”.
  • No estar llatí: no estar bé de salut, tenir certa indisposició

Expressions com “va bé”, “tenir diarrea” o “estar malament”, d’ús més general,  triomfen molt més. I la mateixa sort pareix dur el mot “pitonar”, en un sentit molt parescut de “anar bé, funcionar” (Ex: aquesta màquina no pitona”).  En aquest cas curiosament el mot ni surt al diccionari Alcover Moll, supòs que pel seu origen vulgar (tot sembla indicar que seria un derivat del substantiu pito) i potser el seu origen relativament modern. Sigui per una cosa o per l’altra  de cada pic se sent manco i segurament el seu origen vulgar tampoc hi ajuda.I la mateixa sort pareix dur el mot “pistonar”, en un sentit molt parescut de “anar bé, funcionar” (Ex: aquesta màquina no pistona”).  En aquest cas curiosament el mot ni surt al diccionari Alcover Moll,  potser el seu origen és relativament modern. Sigui per una cosa o per l’altra  de cada pic se sent manco..

3 comentaris a “Mots perduts: llatí/pistonar

  1. Sense haver consultat cap diccionari , apostaria per “pistonar” — ” això no pistona” — tal vegada tendria més sentit si deduïm que deriva de “pistó” (d´alguna màquina, o del bon funcionamen o no de maquinària)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada