Entrevista a Francisca Sureda, alumna de flauta de la 1ª promoció del Conservatori de Música i Dansa de Manacor

El Consevatori Professional de Música i Dansa de Manacor és un centre públic situat al carrer de la Fàbrica nº 2 de Manacor. L’Edifici, de tres plantes, va ser inaugurat el 19 de desembre de 2004. El 2016 es va autoritzar que l’Escola Municipal de Música i Dansa de Manacor passàs a tenir la categoria de Conservatori, estant-hi així adscrites les escoles municipals de música d’Artà, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Vilafranca.
El conservatori ofereix 210 places escolars; 120 són d’ensenyances elementals i 90 d’estudis professionals. Les especialitats que s’hi ofereixen són: piano, clavecí, orgue, cant, violí, viola, violoncel, contrabaix, guitarra, arpa, flauta travessera, oboè, clarinet, fagot, saxòfon, trompa, prompeta, trombó, tuba i percussió.
Francesca Sureda Pascual, és alumna de la primera promoció d’ençà, que l’Escola de Música de Manacor va ser declarada, Conservatori de Música i Dansa, i enguany acaba els seus estudis musicals.

Francesca, a quina edat va començà el teu contacta amb la música? Tens antecedents musicals a la teva família?
Vaig començar iniciació musical extraescolar a l’escola de Sa Torre on hi havia una bona mestra de música, i després a l’Escola de Municipal de Música de Manacor amb sis anys. No, no tenc antecedents musicals, els meus pares Pep Sureda i Jero Pascual, mai han estudiat música, això sí, la meva germana petita Catalina, toca la trompeta amb la Banda Jove i enguay debutarà amb la banda gran.

Què et va motivar a estudiar música i a elegir la flauta travessera?
Vaig decidir estudiar al Conservatori després de fer un any de música ex-traescolar i com et deia a l’Escola de Sa Torre, on la mestra que tenia va aconseguir que m’interessas per la música. El Conservatori de Manacor, la meva primera opció era piano, però no hi havia lloc a l’escola i vaig triar la flauta. Quan hi va haver lloc em van oferir canviar al piano, però m’havia agradat tant la flauta que no em vaig voler canviar.

Quins han estat el teus professors de flauta? Has cursat qualque instrument més?
El primer curs el vaig fer amb un altre professor, però a partir del segon sempre he tingut a n’Antònia Bassa. A més, fa tres anys que vaig a classes particulars amb na Cati Roig, professora del conservatori de Palma. També he après a tocar una mica la guitarra i l’ukelele de manera autodidacta, i a més vaig rebre classe de piano durant tres anys perquè és una assignatura obligatòria del Conservatori.

Dels professors que has tingut des de que entrares el Conservatori, quins t’han agradat més?

En general he tengut molt bon professorat, tots els professors m’han aportat i ensenyat valors diferens. Però, amb qui més experiències he compartit ha estat amb n’Antònia Bassa, ella m’ha acompanyat durant tota la meva trajectòria musical i m’ha ensenyat tot el que sé ara.

Què ha estat el més difícil o complicat al llarg dels teus estudis musicals?

Per jo el més complicat, sobretot aquest darrer any, ha estat compaginar els estudis de batxiller amb el conservatori, ja que aquest exigeix molt de temps i alguns dies en sortir de classe de l’institut he d’anar directament al conservatori.

Personalment quin és el compositor que més t’agrada?

Per jo, els compositors més reconeguts com Bach, Mozart o Beethoven són els pares de la música contemporània i amb qui s’inspiren, alguns inconscientment, molts de compositors i músics actuals. Al recital podreu escoltar obres de Bach (i del seu fill), Beethoven i Arthur Honeger, un compositor més contemporani.

Quins temps fa que toques amb la Banda Jove que dirigeix Antònia Bassa, i quants d’anys fa que vàres passar a formar part de la Banda de Música de Manacor?
Toc amb la banda jove des dels seus inicis. A la Banda de Música de Manacor vaig incorporar-m’hi amb onze anys, quan estava a punt d’acabar els estudis elementals.

Penses continuar estudis superiors de música?

En principi, l’any que ve estudiaré una carrera científica, però la música és una porta que deix oberta i no descart cursar els estudis superiors en un futur. Dedicar-me a la música és una opció que no descart, però per ara és una afició i sempre ho serà.

A part de la música quines són les teves aficions?

També m’agrada molt anar al gimnàs, estar amb els amics i, sobretot a l’estiu, sortir d’excursió o anar a la platja.

Una frase o paraula que defineixi la teva etapa al Conservatori Municipal de Manacor…

Estudiar música és un camí llarg i intens, però a la vegada molt agraït, on sempre hi he trobat molt bona gent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.