Presentat a Palma el llibre «Joan Company i Florit. Mestre de cor, mestre amb el cor» de Bàrbara Duran Bordoy

Dia 27 de maig tingué lloc la presentació del nou llibre de la manacorina Bàrbara Duran Bordoy «Joan Company i Florit. Mestre de cor, mestre amb el cor», al claustre de Sant Francesc de Palma. Editat per Lleonard Muntaner, el llibre és un recorregut biogràfic per la vida de Joan Company, però també pel naixement del Cor Universitat de les Illes Balears i el moviment coral a les Illes.
Company, a part de fundar els Cors Uib (cors de nins per diferents edats, cor de mestres, cor de pares, Orfeó, Poema Harmònic, Cor Universitat Illes Balears…) fou un dels promotors dels cursos de pedagogia musical i direcció coral a les Illes, cosa que va permetre iniciar-se a tota una generació de directors que a l’actualitat estan en primera fila tant de l’Estat Espanyol com de les Illes. El valor de l’obra de Company, com conta el llibre, és la creació d’una estructura de cors totalment estable a les Illes.
A l’acte intervingueren l’editora Maria Muntaner, que explicà les característiques d’aquesta col·lecció En Diàleg, que presenta la figura de mallorquins compromesos com Tomeu Català o Gabriel Janer Manila. Climent Picornell, escriptor i un dels primers membres de la Universitària, encetà la seva intervenció cantant una de les composicions del primer concert; Pablo Mielgo (director de la OSIB) destacà l’estabilitat de tota l’estructura de la CUIB, la qual cosa suposa una tasca immensa durant anys. Per la seva banda, Teodor Suau, amic íntim de Company i president del Capítol Catedralici, parlà del valor de l’amistat i del treball, una cosa que han acompanyat a Joan Company tota la vida.
Joan Company va recordar, molt emocionat, tot el que significa per ell aquest recorregut vital; Bàrbara Duran, per la seva banda, va incidir en la manera dialogant, sense extremismes ni actituds negatives de la manera de fer del director; i que ha permès crear una consciència de cant coral propi de les Illes.
Els membres de la Universitària, presents allà, començaren a cantar espontàniament “L’estrella de l’auba”, la cançó que els cors UIB consideren el seu himne, i que han cantat arreu del món; una actuació que va commoure a tots els presents per ser un homenatge improvisat, però càlid i sincer, a la figura de Company. Entre els assistents hi havia manacorins no és volgueren perdre la presentació del llibre un d’ells, el pianista Andreu Riera.
El llibre serà presentat a Sant Joan dia 25 de juny a les 20 hores, a l’església, una presentació a càrrec de la Fundació Casa Museu Pare Ginard i l’Ajuntament de Sant Joan.
A més d’aquest darrer llibre, darrerament Duran ha participat en el llibre El ball de sala a Mallorca de Ramon Codina, a més de coordinar el volum XX Segles de Música a Manacor. Homenatge a Aina M. Sanso.. També ha publicat l’estudi “Paisatges sonors de l’antiguitat mediterrània Tintinnabulum i basíliques paleocristianes a l’illa de Mallorca. Una aproximació interdisciplinària” i ha estat coordinadora de les Jornades d’Estudis Sonors, que estan pendents de publicar.
La més cordial felicitació a Bàrbara Duran Bordoy, per el nou llibre, que sens dubtes serà un nou èxit.

Joan Company amb la seva família.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.