Món: post de batre

Una post de batre (cast:trillo) esta formada per un parell de taulons afegits entre ells per travesses també de fusta i la cara ventral plena de llenques de pedra foguera (cast:silex),que estirada per un bou o una bèstia  per damunt les garbes esteses a s’era, tallaven la palla i desfeien ses el gra de les espigues.

La post fa uns 1,70 m x 1 m amb varietat de mides,i la part de davant està corbada cap amunt perquè llenegui per damunt sa palla.

El que me crida l’atencio és que ja hi ha dibuixos a Egipte de fa 4.000 anys, s’ha emprat a tot el mon occidental,incloent la península Ibèrica i no la vàrem emprar a Mallorca, en el seu lloc vàrem treure el carretó de batre, que mereix escrit apart, de difícil disseny matemàtic i difícil fabricació.

Farmer using a threshing board on a threshing floor in rural Israel. Vintage etching circa mid 19th century.

Per què el carretó de batre i no la post de batre?  No ho sé, ho vaig demanar a un medievalista i me va contestar que no se l’hi havia ocorregut mai…i no n’he sabut  res pus mai d’ell.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada