El director Joan Antoni Ballester dirigirà la Banda de Música de Badajoz, el proper 4 de juliol

Fou premiat l’any 2019 al Concurs Internacional de Direcció de Banda de Música «Ciudad de Badajoz».
El músic i actual director de la Banda de Música Local de Son Servera, Joan Antoni Ballester (Llucmajor, 5 de gener de 1984) va iniciar els seus estudis de música a Llucmajor, als 10 anys debutà amb la Banda de Música de Llucmajor tocant la trompeta . A partir dels 14 anys va nar a viure amb la seva família a Randa (municipi d’Algaida) i passà a tocar amb les dues bandes. Són molts els professors que han participat en la seva formació. Però té un record especial per Andreu Julià (director de les bandes de Ses Salines i Algaida) que en els moments adequats li va donar les empentes justes per iniciar els estudis superiors de música i direcció.
A la Universitat va realitzar els estudis de Mestre en l’especialitat d’Educació Musical, més tard es va titular en Musicologia en el Conservatori Superior de les Illes Balears. Actualment és el director de l’Escola de Música i Arts Escèniques de Llucmajor i és professor del departament de musicologia del Conservatori Superior de les Illes Balears on imparteix les assignatures de Notació musical, Metodologia analítica i Història de la recerca musicològica.
Fa més de 15 anys que estudia direcció de bandes, especialment de la mà de Rafael Sanz Espert, actual director de la Banda municipal de València, entre altres professors. Actualment és director de la Banda de Música Local de Son Servera, des de 2011, i de la Banda de Música de Ses Salines, des de 2018. Ha dirigit en varies ocasions la Banda Simfònica de la Federació Balear de Bandes, així com la Banda Municipal de Bilbao, la Banda Municipal de Palencia i la Banda Municipal de Badajoz.
L’any 2019, és va presentar al XI Concurs Internacional de Direcció de Banda de Música “Ciudad de Badajoz”. El premi era dirigir un concert com a director convidat i va resultar ser el guanyador. El concert s’havia de dur terme el mes de juny de 2020, però per mor de la pandèmia es va posposar. Finalment, en Joan Antoni podrà gaudir del seu premi i el proper dia 4 de juliol dirigira la Banda de Música «Ciudad de Badajoz» al Teatro Lopez Ayala de Badajoz,
El programa que ha escollit per el concert és de compositors mallorquins o que han tingut relació en la nostra illa, i que passem a detallar: el pasdoble Isabel, de Azael Tormo, una obra que va encarregar en honor de la seva al·lota i que va estrenar la Banda Simfònica de la Federació en la seva participació als Encontres Nacionals de Bandes de Federació 2018; la Obertura Frenètica de l’algaidí, Biel Oliver «Torres» que fou composta fa prop de 10 anys, i revisada recentment, és una obra magnífica que mostra el domini que l’autor té del llenguatge bandístic; Ramon Llull, de Joan Martorell, obra encarregada per la Federació de Bandes en motiu de la commemoració de l’any Llull, el 2016. Martorell, proper al món de les bandes sonores, crea a Ramon Llull una obra farcida de colors amb un interessant equilibri entre el component rítmic i l’expressivitat melòdica; i per acabar Felanitx Fantasy, del britànic Derek Bourgeois, que va viure a Mallorca els seus darrers anys i que va dirigir l’agrupació felanitxera. Una obra fresca, lleugera i amb molta energia.
A més de felicitar a Joan Antoni per l’honor de poder dirigir a la Banda de Música «Ciudad de Badajoz» i per el repertori escollit, li vaig demanar si ha estat difícil l’elecció de les obres: «Des del meu punt de vista, cal reivindicar la música mallorquina per a banda, que en els seus darreres anys ha crescut no solament amb quantitat, sinó especialment amb qualitat, sent cada vegada més els compositors de l’illa que s’interessen per aquesta agrupació i creen obres molt completes i que res tenen a envejar als repertoris per a banda com-posats en altres territoris o a les composicions per a altres formacions musicals».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.