Entrevista a Eduard Bernabéu, director de la Banda de Música de Manacor

El concert Musicals a Banda, de la Banda de Música de Manacor deixaren Encantat al públic.
El diumenge dia 20 de juny, la Banda de Música de Manacor oferí a l’Auditori de Manacor el darrer concert de la temporada 2020/2021 titulat «Musicals a banda», amb aquest concert la banda manacorina va deixar als nombrós públic assistent «Encantat» tal com diu la campanya que ha fet darrerament l’ajuntament manacorí «Manacor Encantat».
El musicals que va escollir el director Eduard Bernabéu, per aquest concert van ser els següents: Miss Saigon, My Fair Lady, Cats, Cabaret, Les Misérables, i Chees. Un concert especial i únic, on tots i cada un dels músics de la banda estaven en tot moment súper concentrats, seguint en tot moment, la batuta del director, el qual va anar presentat als diferents solistes i músics, i a més va tenir unes paraules pels joves incorporats a la banda que actuaven per primera vegada a l’auditori. Totes les obres requerien la total concentració de músics i director, i de veritat que demostraren no haver escatimat hores de treball. Al final del concert, el director es va dirigir al públic per agrair el suport que fan a la banda manacorina. El concert va durar poc més de 90 minuts, en què els músics heu donaren tot damunt l’escenari, al final feren un bis homenatge a la Banda Jove interpretant l’obra, amb al que la Banda Jove, va guanyar el passat 2020, el 2on premi Internacional al Certamen celebrat a València.

Enhorabona mestre, una passada de concert. El «Musicals a Banda» ha estat un concert fantàstic. Quin temps ha duit la seva preparació?
Amb un parell de mesos hem preparat el concert Musicals a Banda, tots els assajos han estat parcials, percussió, metalls i fustes. Ens ha duit molta feina perquè després uns dies abans de concert hem hagut de fer l’assaig tota banda junta, això sí guardant les mesures de prevenció i distancia, com hem fet al concert.

Què és el que ha requerit més feina en la preparació i quin ha estat el secret per treure endavant aquest fantàstic concert?

El concert «Musicals a banda» ha requerit una concentració molt especial per part dels músics, on la implicació de tots i cada un d’ells a cada assaig ha estat nombrosa i molt efectiva, a més, les hores que han dedicat a estudiar les partitures a casa seva abans d’acudir a l’assaig. Aquest és el secret perquè funcioni la banda.

Quina ha estat segons vostè l’obra de més dificultat pels components i per quins motius. Esta satisfet de la resposta dels músics?.

Totes les obres tenien la seva dificultat, estils molt variats, tempos, molts de canvis de compàs, etc. Ha estat molt bona la resposta dels músics, estic molt satisfet.

Com han encaixat amb la banda les noves incorporacions dels joves músics que debutaren amb la banda al concert de les Festes de Sant Domingo?
La incorporació a la banda dels nous educands és fonamental, perquè tenim músics que acaben els estudis i se’n van de l’Illa per a fer les respectives carreres, uns de música i altres de ciències o lletres. Tenim la sort de tenir a Manacor un Conservatori Professional de qualitat, amb un professorat titulat dels quals molts són membres de la banda. Al conservatori hi ha la banda infantil i la banda jove, i aquí tenim els que el dia de demà mantindran la Banda de Manacor amb la qualitat que té avui en dia. Els joves que han entrat a formar part de la banda gran vénen amb una bona preparació de la seva directora Antònia Bassa. El millor exemple és que ja tenen dos premis als dos Certàmens que s’han presentat, el primer d’ells fa dos anys un certamen on-line de València, i l’any passat junts abans de la pandèmia (el 2 i 3 de març) viatjaren a València per participar el III Certamen Internacional «Memorial Francisco Fort» promogut pel Centre Artístic Musical de Montcada (València), on hi participaren una dotzena de bandes juvenils de diferents ciutats d’Espanya i Portugal, essent la Banda Jove manacorina l´única representat de les Illes Balears, i van aconseguir el segon premi.

Mestre, a l’hora seleccionar el repertori per un nou concert quin criteri segueix?
El triar el repertori és molt important, hi ha que pensar en el nostre públic primer de tot, després que la banda ho pugui tocar, i finalment, que als músics els agradi perquè venguin als assajos. Aquesta és la meva feina.

Anit, a la seva salutació al públic, ha recordat que ja fa set anys que dirigeix la banda manacorina. Quin balanç fa d’aquests set anys?
El balanç és molt possitiu, amb set anys la banda ha fet tot tipus de repertori, concerts al poble de Manacor, 7 temporades de concerts a l’auditori (poques bandes heu poden fer) i participar a festivals, tant a l’Illa com a la península. El Certamen Internacional de Lleida (València) tenim el 1er premi, i Medalla d’Or al mateix certamen. A dia d’avui, la Banda de Manacor és l’única de les illes que té un 1er Premi a un Certamen Internacional. Hem participat a les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina, convidats per la Capitana Cristiana ( és la primera vegada que una banda de l’illa hi ha participat). Resumint, també tenim artistes de fama internacional que han actuat juntament amb la banda a l’Auditori de Manacor com per exemple Francisco, i Serafin Zubiri, entre altres. Directors com Luis Cobos, Ferrer Ferran, Óscar Navarro, gran compositors i músics. Són tots grans músics que quedaren ben contents i disposats a repetir en un futur. I de Manacor no podem oblidar al pianista Andreu Riera, a més d’una llista de cantants i músics que seria llarga de d’anombrar. Per tant, el balanç que faig és que el públic està molt content amb els concerts, i jo estic molt content i agrait al poble pel seu recolçament a la banda.

Quins són els concerts prevists per la resta de 2021?

Els que ja tenim confirmats són: el 10 de juliol concert a Marratxí, el 18 de juliol a Porto Cristo, 25 de juliol concert de Sant Jaume a Manacor, 6 d’agost a Son Macià, i el 10 d’octubre el 1r concert de la temporada 2021-22 a l’Auditori de Manacor. I tenim pendents de confirmar el concert de les festes de s’Illot, i també ens falta saber si farem concert al barris de Sa Torre, de Crist Rei, ect.

Moltes gràcies pel seu temps, Mestre Eduard, i felicitacions a vosté i a tots els components de la Banda de Música de Manacor pel treball i dedicació que fan al llarg de l’any , i que ens permet als aficionats a la bona música poder gaudir dels bons concerts de la banda.

Motles gràcies a tu Magdalena, per la feina que fas en pro de les bandes de la Comarca. Gent com tú fa motíssima de falta. Gràcies.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada