Mots perduts: neular

N’Alicia, una lectora, ens fa arribar el present comentari: “Coneixeu la paraula esneular? La meva padrina la feia servir molt sovint quan la flor queia abans de fruitar. No l’he trobada enlloc. Gràcies.”

Gracies a tu Alicia, per jugar el joc dels “mots perduts” i per fer una interessant aportació.
Si orientam la mirada a les variants que mostra el DCVB veurem que, de banda el cas de les figues, totes les altres referències són de la Catalunya peninsular. Si la padrina de n’Alicia és mallorquina, aportació de doble valor!

El DCVB mostra:

NEULARv. tr.
Mustigar, pansir una planta, fruita, etc., per efecte de la boira o d’altres accidents atmosfèrics; cast. añublar, agostar. Set espigues… primes, estèrils, neulades, Corella Obres 58. Se li pudrí el rahim, se li va neulâ el blat, Caseponce Faules 112. Oliva neuladala que es panseix i cau de l’arbre abans d’hora (Súria).Taronja neulada: la que no arriba a madurar (Pineda). Figues neuladesfigues assecades abans d’acabar de madurar (Eiv.). Carbassó neulatel carabassó que no arriba a madurar (Sta. Col. de Q.). «Les faveres no granaran perquè s’ha neulat la flor» (Pla d’Urgell). a) ant., aplicat també a la sal: Los saliners donen fort leja sal, molt terrosa, hoc e a vegades neulada que amarga, doc. a. 1393 (Col. Bof. xli, 84).—b) fig. aplicat a les persones: Neulat: raquític, amb aspecte de mala salut (Empordà, Garrotxa, Vic). A tu no te’n só volgut | perque n’ets massa neulada, Milà Rom. 376.
Fon.: 
nəwlá (or.); newlá (occ.).
Etim.: 
derivat de neula, || || 1 i 2.

Aportació: Alicia
Imatge: Figa neulada

Un comentari a “Mots perduts: neular

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada