Entorn: Horts d’estiu

Estiu de 2021.

Tan sols és per deixar constància de la pervivència d’un vell costum, el conreu de les hortalisses d’estiu.

Son moltes encara les famílies de la Mallorca rural que, aprofitant l’allargada del dia dediquen un petit espai i molt de temps a conrear les seves hortalisses. Basta anar a qualsevol dels planteristes o a qualsevol dels magatzems que venen el planter dels planteristes en època de sembra per adonar-se’n que la pervivència del costum és ben transversal: De banda els pagesos de tota la vida, t’hi pots trobar capellans, mestres retirats, picapedrers, missers, jovencells…. des d’un 4L amb el níquels rovellats a un imponent “mercedes” passant pel 4×4 pick-up passat de moda. Hi ha de tot!.

També hi ha de tot a l’hora de sembrar: melons i sindrieres de varis tipus, bé, de tot n’hi ha una bona varietat: tomatigueres, alberginieres, pebrers, carabasseres, carabassoneres, cebes, lletugues, cogombreres…hom s’hi pot perdre!

Havíem dit que era un vell costum. En son testimonis vius, realment patrimoni cultural, el que resta dels horts de Balafi (que curiosament en nodrien amb l’aigua de la font de Tènger), els establits en petits trossets de terra que hi ha per davall la font de sa Real o al voltant de la font de Can Fal·lera.

Era tal la necessitat de proveir de verdura fresca les cases a l’estiu que, he sentit contar, que fins i tot en el llunyà hort de ses Planes es llogaven petits bocinets de terra que sembrar-hi hortalissa aprofitant el regueró d’aigua que oferia la font d’en Remena, també dita, la font del Gorg.

Els establits, més moderns, de ses Cases Noves, aprofitant aigua d’un pou (no de font) potser és l’inici d’una nova etapa: el costum -extern- de voltar la finca i fer-hi un pou -amb un imprevist i descontrolat cost ambiental i social- possibilita que, ara mateix, hi pugui haver un hortet a qualsevol indret.

Trescar per fora vila ofereix ara mateix un altre al·licient, comprovar que no a tots els hortets hi ha una mateixa dedicació. De banda la possible utilització de noves tècniques, l’ús o no del fasset, i a més de forma constant, és un dels elements diferencials de l’atenció als horts.

Algunes referències de la Viquipèdia referides a les hortalisses d’estiu més habituals.

Albergínia, Carabassa, Carabassó, Melonera, Mongeta, Pebrer, Sindriera, Tomatiguera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.