Després de no poder superar la malaltia que li va ser diagnosticada, el passat divendres dia 8 de novembre va morir Eduardo Bernabéu Valls. La seva pèrdua deixa un buit immens a la seva dona Maria José Anduix. a la família i als músics i amics de la Banda de Música de Manacor que va dirigir durant deu anys.
Al febrer de 2014 Pere Siquier deixa la direcció de la Banda de Música de Manacor i Eduardo Bernabéu n’agafa el relleu. Als músics de la banda el va costar assimilar canvi de direcció,ja que la gent estava molt contenta amb la tasca que s’havia duit a terme fins aleshores en Siquier. Però el bon caràcter d’Eduardo i les seves ganes emprenedores d’experimentar nous projectes ho posà molt fàcil per ser acceptat per a tots els músics de la banda.
Eduardo Bernabéu va destacar pel seu mestratge en el clarinet. Es va formar al Conservatori Superior de Música i Dansa Oscar Esplà d’Alacant i continuà amb una carrera plena de reconeixements com a solista i professor. El 1996 es traslladà a viure a Mallorca, on va ser clarinet solista durant 28 anys, de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, fins enguany. El seu prestigi en el món de la música el va dur a actuar arreu d’Europa.
L’Any 2014 Eduardo Bernabéu, entrà a la banda manacorina. El director va anar aportant i afegint el seu granet d’arena en el moviment musical manacorí. En primer lloc, cal destacar la nova visió que va donar, molt més dinàmica i d’interacció amb el públic quan la banda passejava tocant pel carrer. Un exemple molt clar, és a les beneïdes de Manacor, on tots els músics segueixen les instruccions del director per anar fent coreografies mentre toquen. Alguns comentaris de la gent del poble, era que fèiem de majoretts, però la majoria és mostrà sorpresa i contenta, i es deixà dur per les ganes de fer festa.
Un altre projecte innovador que va iniciar i impulsar Eduardo, amb el treball i suport del gerent del Teatre de Manacor, és la temporada de quatre concerts anuals a l’Auditori de Manacor, quatre concerts repartits durant tot l’any de diferents estils musicals i repertoris molts diferents, amb diferents artistes d’alt nivell que conviden al públic manacorí a anar a escoltar la Banda. Entre ells podem anomenar a Serafín Zubiri, Luis Cobos, Francisco, Jaume Anglada…. També cal anomenar altres compositors i directors, que potser no són tan coneguts popularment, però que tenen una gran trajectòria bandística i musical a nivell nacional i internacional com Oscar Navarro o Ferrer Ferran. Aquest fet va permetre a la banda interpretar obres musicals de gran envergadura escrites concretament per banda. D’aquesta manera es podria fer una comparació amb el repertori que interpretava la banda anteriorment, i el que va triar Eduardo.
Sota la batuta d’Eduardo per Santa Cecília es va implantar la Setmana Cultural de la Banda de Música. Consisteix en fer dos concerts en petit format amb les diferents formacions de cambra que sorgeixen. És una manera de tocar en grups més reduïts i d’escoltar-se entre ells mateixos, ja que escoltant als companys com toquen també s’aprèn molt.
La Banda Infantil i la Banda Jove són dos projectes creats amb l’entusiasme que caracteritzava a Eduardo i la visió estratègica per assegurar la continuïtat de la Banda de Música de Manacor. El lligam entre l’Escola de Música i la Banda i la seva cohesió va ser molt important, perquè aquest col·lectiu es pugui nodrir de joves i així mantenir-se viu. Una idea que va presentar Eduardo des del primer moment que arribà a Manacor, va ésser la creació de la Banda Jove dirigida per Antònia Bassa, a part de la banda gran. Aquesta iniciativa s’havia de dur a terme juntament amb l’Escola de Música. Amb el seu consentiment i ajuda, la Banda Jove va néixer l’any 2016. E va a estrenar a terme i fou a inicis de l’any 2016 que va néixer la Banda Jove. Es va estrenar el més de novembre, al concert de Santa Cecília, i aquest mateix any ja sortiren de Manacor a fer el seu primer concert al centre cultural de Sa Nostra de Palma.
La Banda Jove va ser una iniciativa encertada, ja que va tenir efecte crida i va motivar que més joves de Manacor volguessin aprendre a tocar un instrument. La banda arribà a un acord amb l’escola de música i de llavors ençà beca a tots els nous alumnes que es volen iniciar en els seus estudis musicals amb la banda proporcionant el préstec de l’instrument. La planter va anar en augment, i ara fa dos anys que es va crear la Banda Infantil. Són dues formacions de joves músics que inicien l’estudi de l’instrument i van adquirint nivell i, sobretot, poden experimentar la sensació de tocar amb grup i aprendre tot el que suposa formar part d’un conjunt instrumental. Aquestes dues formacions tenen molta importància ja que aquests joves, quan ja tenen un cert nivell passen a ésser membres de la banda gran. Els seus estudis i el treball diari ajuden a augmentar el nivell de la banda. En resum: són el futur de la banda.
Amb l’arribada d’Eduardo a la banda, a nivell de poble hi va haver molta més demanda d’estudis musicals, fet molt positiu ja que significa que aquest esperit musical manacorí es manté viu i en moviment. Això causa molta satisfacció als components de la Banda i els fa sentir orgullosos.
Els diferents projectes que s’han duit a terme al teatre i a l’Auditori han estat molts. Cal destacar també les sortides i actuacions a fora de Mallorca Eduardo amb la seva empenta i coratge, va proposar als músics participar en un certamen de bandes. Els músics, en un primer moment, es vàrem mostrar reticents, ja que la idea de competir no ens agradava, però acceptarem la idea i per primera vegada la Banda va participar al Certament Internacional de Lleida, on resultà guanyadora. L’eufòria els enfortí i els va omplir de coratge per continuar el treball musical. Després de dos anys participaren al Certamen de València, un dels més reconeguts. No vàrem obtenir premi, però el treball realitzat i duit a terme els va proporcionar moltes altres coses positives que els va ajudar a créixer a cada un dels membres tant musicalment com personalment i encara en recullen els fruits. Possiblement varen aprendre més que en el de Lleida, on varen resultar guanyadors.
L’any 2018, l’Ajuntament de Manacor va convidar a la banda a realitzar el pregó de les Fires i Festes de Primavera. Fou aquí on els músics varen ser conscients del canvi que s’havia anat produint en la manera de veure la banda i s’adonaren de l’estimació i valoració que té la gent del poble de Manacor cap a la banda manacorina.
No podem deixar de comentar la part més social de la banda d’Eduardo. Els seus membres , a més d’un grup de músics, son una gran família, un col·lectiu de persones de diferents edats, maneres de ser, ideologies… però tenen una cosa en comú que els uneix, una cosa que els marca el camí: la música. Aquesta socialització i fer feina amb grup és molt important per sentir-se part del col·lectiu i poder anar adquirint i treballant els diferents valors que dona la vida, tant a nivell individual com a nivell grupal. Amb l’arribada d’Eduardo Bernabéu a la banda, es van fer diferents activitats, de caire social.
Eduardo va ser un músic excel·lent i millor persona que es preocupava per cada un dels músics i de les seves famílies. Va ser un amic entranyable per a la nostra família, i sempre em va facilitar informació abans i després dels concerts perquè quedàs palès la trajectòria de la banda. Per a Edu, com l’anomenaven els músics, des del petit al major, tenien el mateix valor i importància dins la Banda, aquesta manera de ser el va fer ser una persona molt estimada i respectada per tots els components de la banda.
El més sincer condol, en nom propi i de la meva família, a la seva dona, Maria José Andruix i família,i a tots els components de la Banda de Música de Manacor, que a més del director han perdut un amic molt entranyable i estimat.