Propostes difícils: Estimar els enemics!, No tornar mal per mal!

Dins el nostre món s’estila més destruir l’enemic i protegir l’amic, que no algunes de les propostes que l’evangeli presenta: “Ja sabeu que, als antics, els van dir: “Ull per ull, dent per dent”. Doncs jo us dic: “no us hi torneu contra els qui vos fan mal. Si algú et pega a una galta, para-li l’altra”. O també: “Estimeu els enèmics , pregueu per ells”.

No hi ha dubte que semblen propostes impossibles. Difícils d’escoltar, d’acceptar , d’assimilar, de viure; més encara en un món a on veiem fets i llegim notícies com aquestes: “L’increment de la riquesa derivada del turisme s’ha quedat en un 97% en mans de les empreses i només un 3% en mans del treballadors. Des de fa dos anys, amb els canvis de legislació laboral, els salaris dels illencs ha anat baixant”. O que: “El Govern redueix l’IVA del 21 al 10% en la compravenda d’obres d’art” (mesura que sembla afavorir una vegada més als qui més tenen). O els continuats enriquiments corruptes de gent de poder i que semblen defensar-se amb un caramull de mentides. Abusos de poder de governants del món que duen els seus països a situacions extremes, etc. … Reconciliació pendent per les conseqüències del terrorisme, etc. ….

Com hem d’entendre aquestes i altres màximes evangèliques ? Ho hem d’entendre tenint en compte que l’evangeli posa davant els nostres ulls, la santedat de Déu, la manera de ser de Déu, com Déu actua. I ens proposa com a meta i com horitzó i com utopia, acostar-nos el més possible a la bondat de Déu. L’evangeli ens ho explica així: “Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare del cel. Així sereu fills i filles del vostre Pare del cel, que fa sortir el sol sobre bons i dolents i fa ploure sobre justos i injustos”.

Com podem acostar-nos aquestes propostes evangèliques de Jesús que ens demanen que la nostra comprensió, la nostra acceptació i la nostra dedicació vagin més enllà dels qui ens cauen be i consideram nostres ? I que fins i tot arribin als qui consideram els nostres contraris o enèmics ?

1.- Primer de tot, proposant-nos no destruir el contrari, sinó mirar “d’entendre” els seus punts de vista, encara que no siguin els nostres i que estiguem en desacord, però contemplar la seva visió, el seu pensament, la seva situació diferent a la nostra.

2.- Considerar el contrari en tota la seva dignitat de persona i tots els seus drets i deures. Si creiem que han estat injustos o violents amb nosaltres, no respondre amb noves injustícies i violències, sinó defensant el que creiem just, però sense acudir a la violència contra l’altra persona, amb el desig d’aniquilar-la. Hem de combatre la injustícia, però sense destruir l’altre. El mal no es pot vèncer des de l’odi i la violència, sinó cercant la veritat i la justícia i la recompensa.

3.- Pot ser mai arribem a sentir afecte, tendresa i estimació per aquell que ens és contrari, però seria bo arribar a actituds de cordialitat, allunyant-nos de l’antipatia, la indiferència i el rebuig. Per qualque cosa diu Jesús: “Si només saludau els germans, ¿què feu d’extraordinari?. Els pagans fan el mateix!”!
A la vegada que seguim defensant i treballant, sense descans i amb insistència, el que creiem just.

Un comentari a “Propostes difícils: Estimar els enemics!, No tornar mal per mal!

  1. Un llistó molt alt, però veritablement és un repte per viure d’una altra manera. Por ser el món seria un poc més just si millorassin en qualitat ses nostres relacions

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada