Entrevista al músic i compositor Tomeu Alcover, que presenta un nou disc dedicat a la seva filla

El músic i compositor Tomeu Alcover presenta un nou disc dedicat a la seva filla titulat Songs About Elise.
Tomeu Alcover Riera, fill de pares manacorins, va néixer l’11 de maig de 1980 a l’antic l’hospital de Manacor. Els seus pares varen ser dels primers que es construïren una casa a sa Coma, on la infància d’en Tomeu va transcorre feliç a vorera de mar. Res no feia pensar que amb el pas del temps es convertiria en un bon compositor i músic enamorat de la seva professió.

Fotos Tomeu actuació Artà 27-06-2015 003

Tomeu, quin va ser el teu primer contacte amb el món de la música?
Em vaig iniciar al món de la música a les activitats extraescolars del CEIP Punta de n’Amer de sa Coma. Després vaig començar a l’Escola de Música de Son Servera, on vaig cursar estudis de solfeig i piano. Tot i que havia cursat fins a 5è de piano no m’acabava d’agradar i volia deixar la música. Però, en Pep Alba, aleshores professor de l’escola, em va motivar a continuar i elegir un nou instrument. I vaig començar a classes de guitarra a Manacor amb en Damià Timoner.

Et va enganxar la guitarra?
Sí, totalment, vaig continuar els estudis al conservatori de Palma, on vaig aconseguir el títol de professor de Grau Superior de Guitarra Clàssica. Quan vaig acabar a Palma vaig anar a Barcelona a estudiar el Grau Professional de Guitarra Flamenca al conservatori del Liceu amb en David Leiva.

Varen ser aquests estudis de guitarra flamenca que et donaren l’oportunitat de tocar com a solista amb L’Orquestra Simfònica d’Eivissa?
Potser sí. Juntament amb l’Orquestra Simfònica d’Eivissa vàrem fer un concert a Eivissa i enregistràrem l’obra “Suite Española”, l’orquestra toca els dos primers moviments i el cor s’incorpora en la tercera part. Durant tota l’obra també està present la guitarra espanyola. Aquesta música va ser utilitzada per l’UNESCO per promocionar les ciutats Patrimoni de la Humanitat.

Com molts de joves deixares Mallorca. Per què decidires anar a Suècia?
Fa 10 anys, després d’acabar els estudis de guitarra flamenca, estava vivint a Barcelona i tenia ganes de canviar d’aires. Suècia és la tercera potència musical del món i hi tenia bons amics. Així que em va parèixer una bona alternativa.

Com està el nivell musical a Suècia?

Molt alt. Suècia és un país amb pocs habitants. Això fa que tots els músics aspirin a tenir reconeixement mundial i no conformar-se amb fer concerts només dins el propi país. Les escoles de música estan molt ben preparades per poder donar una educació musical competent i moderna.

Trobares feina aviat?

Com a músic molt ràpid; tens moltes oportunitats. Vaig començar a enviar correus a músics abans d’anar cap allà. En arribar ja vaig començar a provar diferents formacions per gravar el que va ser es meu primer disc en solitari. Més tard vaig començar a fer de professor de guitarra i piano. Vaig tardar 10 mesos en obtenir la meva primera feina estable. Primer vaig haver d’aprendre l’ idioma.

Treballes actualment a qualque escola de música?

Tenc plaça fixa en una escola municipal d’Estocolm. Però actualment no hi estic fent feina per dedicar mes temps a altres projectes. A l’agost he de tornar començar.

Parlem un poc dels llibres de música. Què has fet i on es comercialitzen?
Fa dos anys vaig escriure un mètode de guitarra per a nins, ja que no en trobava que tinguessin es requisits que jo cerc a un llibre a l’hora de donar classes. En principi ho vaig fer pels meus alumnes, però ho vaig enviar a algunes editorials i totes em varen contestar que el volien publicar.
Vaig passar molt de gust de fer aquella feina, així que vaig continuar escrivint tot tipus de llibres de música per guitarra i piano. A dia d’avui ja n’he publicat 14 i en tinc molts de pendents. Estic fent feina per una editorial sueca que publica a Escandinàvia i una editorial americana que publica a tot el món.

Per què els darrers anys ja no fas concerts a Mallorca?

Ja fa 10 anys que no visc a Mallorca. Al principi quan venia feia molts de concerts perquè agafava tot el que sortia. Però als darrers anys vaig decidir només fer els concerts que realment em venien de gust. A Mallorca es du molt això de tocar versions per hotels, bars, etc. Per jo, això és una forma de matar la creativitat dels músics i fa anys vaig decidir no fer-ho mai més. Tot i que entenc que els músics que treballen a Mallorca ho han de fer si volen viure de sa música. L’any passat vaig tocar al teatre d’Artà amb el meu projecte NIT PROJECT, i l’anterior a l’Església Nova de Son Servera.

Com ha estat que has tornat aquest hivern a viure uns mesos a Cala Millor?
Hi ha diversos aspectes, entre ells que havíem de mesclar el nou disc a Manacor i dedicar més temps als llibres nous.

Has gravat el nou disc a Manacor?

No, el nou disc de NIT PROJECT es va gravar al meu estudi a Suècia. El disc duu acompanyament musical d’un violoncel i un violí, i jo vaig canviant piano, teclats, guitarra elèctrica i guitarra clàssica. Però la mescla i “masterització” vaig decidir fer-la a Calma Estudis a Manacor amb en Josep Umbria. Calma Estudis és un estudi de primera qualitat. En Josep i jo som bons amics i m’agrada molt fer feina amb ell. Estic molt content amb el resultat del disc. És un disc molt personal. Està dedicat a la meva filla. El disc comença amb el so del seu cor, que el vaig gravar quan encara era dins sa panxa de sa mare. També per primera vegada he fet jo el disseny del disc. Tot està fet utilitzant fotos que vaig fer a l’hospital d’Estocolm on ella va néixer.

Quin dia és la presentació nou disc “Sogs About Elise”?

La presentació a Mallorca serà amb un únic concert. El dissabte dia 4 de juny, a l’Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor a partir de les 20:30 hores.

Gràcies pel teu temps Tomeu, i sort amb el nou disc, que sigui un èxit la presentació.
Moltes gràcies a tu Magdalena, aprofito l’ocasió per convidar als lectors de card.cat que els agrada la música a la presentació del meu nou disc.
poster Tomeu 13254320_10156886631335285_5970049391806685979_npromo photo 4Nit Project 2.2 compressedfront cover

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada