Entrevista a Antònia Bauzà Lliteras, primera tinent de batle i regidora d’Esports i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

Han passat poc més de dos mesos de la torrentada del passat dia 9 d’octubre, quan parlam amb la primera tinent de batle de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, Antònia Bauzà Lliteras , per saber com es troba el municipi dos mesos després de la torrentada que canvià la vida de nombroses persones i malauradament segà vides. Antònia en aquelles primeres moments es va haver de posar al capdavant de l’ajuntament i intentar cercar ajudes, ja que el batle es trobava fora del poble i no va poder entrar fins al dia següent. Aquelles primeres hores van ser angoixants i traumàtics per a molta gent, i n’Antònia, les va viure de primera mà, ja que a més de demanar ajudes i ajudar els serveis d’emergències que anaven arribant, ella mateixa no sabia on es trobava la seva família. En el moment de la tragèdia anava a cercar a una filla seva de repàs i el seu home amb una altra filla es trobaven fora del poble. Fins a les nou de la nit no va saber on es trobava la seva filla. I a les onze de la nit va poder contactar per telefono amb el seu home i l’altre filla, que van haver de passar la nit a Son Carrió.
Antònia han passat dos mesos de la torrentada i la tragèdia que va patir el poble. Com està actualment Sant Llorenç i Son Carrió ?
Després de dos mesos de la tragèdia, podem dir que totes les obres públiques que s’han hagut de fer ja estan en marxa i alguna d’elles a punt de finalitzar. Han estat dos mesos que s’han hagut de gestionar molts d’aspectes: l’ajuda tan material com econòmica a tots els veïns que ho necessitaven, la redacció i execució dels projectes de les obres, reunions amb els organismes implicats per tal d’analitzar el que ha passat i iniciar procediments per tal de minimitzar els efectes de possibles torrentades que esperem que no es tornin a produir

Quines línies d’actuació teniu a dia d’avui?

Tenim dues: suspensió cautelar de llicencies urbanístiques, modificació puntual de les normes subsidiàries aprovades a l’any 1994 a les zones més vulnerables del municipi; per altra banda s’han encarregat dos estudis, un estudi de les causes principals que varen motivar les inundacions al geògraf, Miquel Grimalt, que està fase avançada, i per altre costat les preventives que les mesures preventives que s’hauran de prendre de manera necessària. També s’han contractat els serveis d’enginyers per coordinar , analitzar, i fer d’interlocutors a davant tots els organismes oficials que tenen competències en aquesta matèria.

Amb quina situació es troben els comerços que patiren desperfectes?
Les ajudes que han rebut els comerços han permès que gairebé tots ja hagin pogut tornar a obrir i es pugui reactivar l’activitat comercial

I els veïns afectats?

Els veïns afectats també estan fent les obres necessàries a les cases. Al poble es veu que tothom fa feina per tal que es pugui reestructurar tot el més aviat possible, encara que no es tasca fàcil.

Com estan les ajudes de les diferents institucions? Ha acabat ja el plaç per sol·licitar ajudes?
Hi ha ajudes que ja ha acabat el plaç i altres que encara es poden sol·licitar. Les que encara es poden sol·licitar (fins dia 31 de gener de 2019) són les ajudes del Govern de les Illes Balears i les de l’Ajuntament. Les ajudes de l’Ajuntament es faran en funció de l’informe definiu del grup d’arquitectes de la Conselleria de Territori del Govern de les Illes Balears per tal de procedir a l’ajuda proporcional als danys que va causar la torrentada a cada immoble.

S’han organitzat molts de concerts, activitats solidaries, rifes, etc… per ajudar als damnificats. Com valora l’ajuntament aquestes ajudes?
L’Ajuntament valora molt positivament totes aquestes ajudes, i després de dos mesos, encara cada dia rebem noticies que d’algú ha pensat una activitat per ajudar. És molt emocionant veure la solidaritat de tothom , les ajudes ens arriben de per tots: escoles, associacions, grups d’amics, entitats oficials, grups de teatre, corals, clubs esportius, federacions, …, la llista és molt llarga, i cada dia creix. Volem donar 1.600.000 gràcies, que és la recaptació que tenim fins ara i és gràcies a cada una d’aquestes iniciatives que s’han fet i a les donacions a nivell particular que també s’han rebut.
A la www.infotorrentada.cat s’hi pot trobar tota la informació dels actes solidaris que es fan, així com els números de compte habilitats per fer les donacions.

Com a regidora d’Esports ens pots dir com està actualment el camp de futbol i les instal·lacions esportives?
Les obres del camp de futbol de Sant Llorenç «Es Molleret» estan a punt de finalitzar, s’han fet tots els vestuaris nous i totes les instal·lacions també s’han hagut de canviar. A més, com tots sabeu per les imatges que es veren dels primers dies, la gespa també s’ha hagut de posar nova, tant al camp de futbol 11 com al camp de futbol 7. Si tot segueix segons com està previst, dia 5 de gener es farà la presentació del club i el camp ja tornarà a estar operatiu.

I pel que fa a Son Carrió?
A Son Carrió, la pista de pàdel ja està reformada també, però estam pendents que s’acabi la instal·lació elèctrica, que afecta a tota la zona del poliesportiu. Les obres del poliesportiu avancen a bon ritme, i estava previst que a finals d’octubre poder disposar ja dels vestuaris nous del pavelló que s’estaven construint, però amb les inundacions tot va quedar destrossat, i gairebé han hagut de començar de bell nou aquestes obres. Dins primera quinzena de febrer s’acabaran.

A la resta de les instal·lacions municipals i carrers dels poble de Sant Llorenç i Son Carrió, què queda per fer?

Actualment s’estan executant 14 projectes derivats de les inundacions, per un total de 12 milions d’euros. Alguns d’ells és previsible que dins el mes de gener s’acabin i d’altres dins el mes de febrer. Aquests projectes són el camp de futbol , camins rurals
poliesportiu i parc municipals a Sant Llorenç i Son Carrió, vestuaris de Son Carrió, enllumenat a diferents zones afectada de cada població, i el nou col·lector des de Sant Llorenç fins a la depuradora amb dues estacions de bombeig noves tant d’aigua potable com d’aigua residual.

A s’Illot, la paret del torrent que es va esbucar de la part que pertany al municipi llorencí, està arreglada?
Sí, ja està arreglada i també la instal·lació elèctrica; ja només falta el subministrament de les faroles i acabar de condicionar les zones de jardí.

Passem a un altre tema Antònia, si et sembla bé. Com a regidora del Departament de Noves Tecnologies. Què ens pots dir de la nova Seu Electrònica que heu posat en marxa dins aquesta legislatura?
La Seu Electrònica és un espai on hi hem destinat molts de recursos i ho continuarem fent per tal que els ciutadans puguin gaudir d’una administració sense horaris i des de ca seva.

Darrerament heu incorporat novetats?

Estam definint tràmits concrets que simplificaran i agilitzaran la seva resolució, com per exemple la sol·licitud d’ocupació de via pública, el carnet de les biblioteques, la comunicació prèvia d’obra menor…aquests complementaran els ja existents com la instància genèrica. Tots aquests tràmits el ciutadà en pot fer el seguiment electrònic mitjançant la carpeta ciutadana i la bustia de notificacions electròniques

Teniu dades de l’edat dels ciutadans que estan utilitzant aquest servei per realitzar tràmits administratius des dels seus domicilis?
Dades concretes d’edats no en tenim a hores d’ara, el que si podem dir és que en fa ús des de diferents sectors: des de ciutadans que demanen un certificat per viatjar, arquitectes que aporten documentació a procediments ja oberts, o entitats jurídiques que realitzen qualsevol tramit amb l’administració local, tal com marca la llei 39/2015

Tornat a dia 9 d’octubre, quines conclusions creus es poden treure?
El que va passar dia 9 d’octubre esperem que no torni a passar mai més, i que no es perdi cap altre vida. Però si és pot treure res en positiu de tot això és la solidaritat que hem rebut de part de tota la societat, i la professionalitat de tots els serveis que des del primer moment han fet feina per tal que tot pugui tornar a la normalitat el més aviat possible. Gracies a tothom!

Què trobes de la notícia de la retransmissió per part de Mediaset España de les campanades de la Nit de Cap d’Any des de Sant Llorenç?
Com a Ajuntament i en nom de tot el municipi, volem expressar el nostre agraïment a Mediaset España per tenir aquesta consideració cap a nosaltres, que farà oblidar els mals moments per una estona i també donarà encara més repercussió a la nostra situació. Una situació a la qual farem front, tot i que encara queda molt per fer. Moltes gràcies per pensar en el municipi de Sant Llorenç des Cardassar, per aquesta mostra de suport i pels bons desitjos per l’any que començarà!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada