Informació nova temporada i activitats de les bilbioteques del terme municipal de Sant Llorenç

Coincidint amb el nou curs escolar les bilbioteques del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar començaren les activitats pròpies de les biblioteques, a més de les que solen anar destinades als escolars del terme municipal. És d’admirar el treball i la implicació de les tres bibliotecàries, Antònia Brunet Riera, Assumpció Riera Alcover, i Maria Isabel Pont Riera, en l’organització de diferents activitats que organitzen al llarg de l’any.
El divendres dia 13 de setembre la biblioteca de sa Coma, dirigida per Antònia Brunet Riera, va encetar la onzena temporada del Club de Lectura d’Adults. Actualment són més de 40 persones apuntades al referit club, i les tertúlies són moderades per Eulari Arlés. El libres prevists per aquesta temporada són: Em dic Lucy Barton, Elizabeth Strout, Primavera con una esquina rota, Mario Benedetti, La mort i la pluja, Guillem Fronter, , Una temporada en el purgatorio, Dominique Dunne, Memòries d’uns ulls pintats, Lluís Llach, i Nosaltres en la nit, de Kent Haruf.
A continuació, gràcies a la col·laboració de les bibliotecàries, oferim als lectors una mostra de les activitats.
ANTÒNIA BRUNET (sa Coma)
A la biblioteca de sa Coma feim molta feina de dinamització lectora, que és un dels nostres principals objectius, per això feim molta feina amb l’escola a través del Programa Biblioteca-escola amb dos grans eixos que són els club de lectura infantil L’Aventura del Club de lectura (Premiat al concurs Nacional de Dinamització lectora Maria Moliner 2016) i també el projecte de poesia infantil Poesia tu, poesia jo…poesia tots (premiat al concurs Nacional de dinamització lectora Maria Moliner 2018 organitzat pel Ministeri de cultura i esports); a més d’altres activitats que van sorgint al llarg del curs i també tasques de suport documental. Ara se funciona molt per projectes i proporcionam en préstec els llibres de la temàtica que ens sol·liciten.
A més d’això, els capvespres també duim a terme activitats de dinamització lectora obert a tothom, contacontes per a infants i també pels més petitets i les seves famílies, tallers…I pel que fa als adults, enguany fa 11 anys que es va posar en marxa el Club de Lectura a nivell municipal, amb una gran acceptació. Actualment format per més de 40 persones procedents dels tres nuclis, Sant llorenç, Son Carrió i sa Coma.
Les tres biblioteques feim més o manco el mateix club de lectura d’adults només a sa Coma. El darrer trimestre farem tot això: Setembre: inici del club de lectura infantil i d’adults. Octubre: contacontes, tallers i setmana de la biblioteca (18-25 d’octubre). Novembre: contacontes, club de lectura d’adults. Desembre: contacontes, lectures de Nadal per a adults, arribada del page reial…i tallers.
MARIA ISABEL PONT (Sant Llorenç)
La biblioteca municipal Salvador Galmés cada any col·labora amb una oferta educativa inclosa dins el programa BIBLIOTECA-ESCOLA. Programa ple d’activitats adreçades a tots els cursos del CEIP Mestre Guillem Galmés, amb l’objectiu d’atracar la biblioteca als alumnes, i per tant a familiaritzar-los al món de la lectura.
Començarem la setmana vinent amb els alumnes de 5 anys, El professor sorpreses ens mostra la biblioteca, a on a través d’un personatge, les mostram l’espai i les ensenyam els llibres que hi ha.
L’activitat “estrella” és L’aventura del Club de Lectura Escola, tots els cursos hi participen, des de 1r fins a 6è. Tots els grups llegeixen 2 llibres, si és possible un en català i un en castellà, excepte els que cursen 1r que només en llegeixen un en català. Començam el mes d’octubre amb els de 6è i acaba’m el mes de juny amb els de 1r.
La primera sessió serà el 8 d’octubre amb els alumnes de 6è i el llibre Ombres a la foscor, i després seguirem amb els de 5è i el llibre El noi del milió. Aquesta activitat ja fa 5 anys que la feim, està conduïda per n’ Eulari Arlès, excel·lent professional que ens engresca un poc més amb cada llibre que llegim. El Club de Lectura Escolar ja està institucionalitzat, durant el curs ens trobam diversos dies, en fem tertúlia i a on parlam de l’autor, de l’il·lustrador, de la temàtica, etc.., i compartim, opinam, intercanviam opinions, damunt el llibre que hem llegit.
També fem una activitat molt didàctica el mes de novembre, Taller de Genètica, impartit per una gran professional, na Maria Oliver. Aquesta activitat va adreçada als alumnes de 5è i ja fa 3 anys que la feim, té molta acceptació per part dels alumnes i professors.
Al maig, feim l’activitat de Poesia a la una; Poesia a les dues ; i Poesia a les tres, a on intentam atracar el gènere de la poesia als més petits, de manera divertida i participativa, es fa amb els alumnes de 5 anys, de 2n,de 4rt i de 6è.
A part de les activitats amb l’escola, a la llarga de l’any organitzam, la setmana de la biblioteca (octubre), activitats de Nadal (desembre), setmana del llibre (abril), a part de contacontes i tallers.Ara ja està preparada la setmana de la biblioteca 2019, del 18 al 25 d’octubre. Intentam fer activitats per engrescar, potenciar i incentivar als nins al món de la lectura i a la utilització d’aquest servei meravellós que és la nostra biblioteca.
ASSUMPCIÓ RIERA (Son Carrió)
Just arrancat un nou curs escolar, la biblioteca de son Carrió també inicia el seu programa d’activitats, algunes d’elles vinculades a l’escola del poble, en horari escolar, i la resta, destinades a públic familiar i en horari d’horabaixa.
Aquesta setmana estam celebrant les Festes de Sant Miquel, i com és habitual, a la biblioteca hem preparat un contacontes que realitzarem, si el temps ens deixa, en el pati de Ca ses Monges. Divendres, 27 de setembre, a les 18 h, Contes de Rialles, a càrrec d’Emmanuel Danet, dirigit al públic familiar.
El 24 d’octubre és el Dia de les Biblioteques, i ho celebrarem realitzant activitats al llarg de tota la setmana: Dimarts, 22 d’octubre a les 11.30 h, El Pispallibres, Taller de plastilina + contacontes a càrrec de Cati Marquès – Baobab. Hi assisteixen els alumnes de 4 i 5 anys d’infantil del CEIP Sant Miquel. Dijous, 24 d’octubre, a les 18 h Taller de gravat amb planxa de gelatina, a càrrec de Lucía Parra, dirigit a infants a partir de 4 anys. Divendres, 25 d’octubre, a les 9.30 h, Els Secrets dels Llibres, a càrrec del Professor Sorpreses.
I per preparar-nos per Tots Sants, dilluns, 28 d’octubre l’APIMA del CEIP Sant Miquel, en col·laboració amb la biblioteca, ha organitzat un taller de rosaris a l’estil tradicional…a càrrec de Bàrbara Llinàs.
Durant el mes de novembre iniciarem el projecte, en anglès, Plastic Soup, que dirigeix na Silvia van Essen, de The Different Academy, de Son Carrió. És un projecte que, juntament amb The Book Club, fa tres anys que realitzam amb els alumnes de 6è del CEIP Sant Miquel.
A més, també podrem gaudir de les aventures i desventures de la Folleta Groga, i ens prepararem per l’arribada del NADAL amb el taller de na Lucía Parra. Dimecres, 13 de novembre, La Folleta Groga, a càrrec d’Estudi Zero teatre, dirigit a infants 0 a 6 anys. Divendres 29 de novembre, Taller de Decoració de Nadal, a càrrec de Lucía Parra.
També pel novembre, i fins el maig de 2020, tenim L’Aventura Del Club de Lectura, un projecte que oferim a tots els alumnes de primària i que funciona com un Club de Lectura tot i que, en horari escolar. És una activitat que coordina la biblioteca però les sessions les modera n’Eulari Arlès, lectora i moderadora de club de lectura.
EL primer Club de Lectura Escolar a la Biblioteca Municipal de Son Carrió, que se va programar va ser en el 2013-2014. Era una activitat nova i sense precedents pel que resultava una aventura, que vàrem iniciar amb els alumnes de 5è i 6è amb el llibre -Háblame del Fantasma del Faro- l’experiència va ser un èxit. Des d’aleshores ha anat creixent fins al punt que, actualment, en el curs 2019-2020, se realitzen clubs de lectura des de 1er de primària fins a 6è, amb periodicitat trimestral. La idea parteix de la necessitat d’incitar a la lectura i promoure l’entusiasme i l’amor pels llibres entre els nins i nines.
El club de lectura els permet: entrar en contacte amb la literatura d’una forma més relaxada; conèixer autors i gèneres nous en profunditat; iniciar-se en el desenvolupament d’un esperit crític; cultivar la imaginació; socialitzar-se; parlar en públic; perfeccionar l’expressió oral i escrita; i ampliar vocabulari
I pel que fa al desembre, estam preparant tot un grapat d’activitats per a totes les edats. Des de les Lecturs de Nadal de n’Eulari Arlès, pels usuaris del Centre de Dia i de Memòria; Contacontes de Nadal pels infants de l’Escoleta Municipal de 0-3 anys, amb n’Arantzazu Riera; Contacontes per a tota la família, i enguany, també, Tallers de decoració de Neules, per a totes les edats, a càrrec de na Bàrbara Llinàs. Amb aquests tallers volem recuperar una antiga tradició que, ben segur, sempre hi era present en el antic convent de Ca ses Monges de son Carrió, quan arribava el Nadal. De la mà de na Bàrbara coneixerem les possibilitats de les neules de paper que es poden utilitzar.
Moltes gràcies a les tres bilbiotecàries per a la seva col·laboració i la més cordial felicitació pel seu treball.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada