Les processons a Sant Llorenç

La setmana santa a Sant Llorenç va començar amb la representació per part del grup local “Esqueix teatre” de la passió,  el disabte 23-03-13.

Va seguir amb lo que sa anomena el Diumenge del ram, on es varen beneir les paumes i els brots de olivera.

Després ja mos n’anam al Dijous sant on va sortir la típica processó. Cal donar                     l’enhorabona al pas vivent (els seus representants pareixen de cera).
Hi havia mes gent a la processó que gent que badava, i aixo que es sol dir a “badar a sa processó”.
Tota aquesta gent va a missa? No heu tenc entès així, lo de l’església també pateix el seu moment de crisi, a Sant Llorenç la majoria de gent només va als funerals. No es ben hora de llevar la missa del cementeri o l’altre cel la vegem?

Be, llavors es va fer la processó del Divendres Sant amb molta participació i un altre recorregut.
El dia de Pasqua es varen fer “els 3 botets” que representa la resurrecio del bon Jesus.

Aquests dies a Mallorca tothom menja panades i rubiols. Aquí vos deix una de les diverses receptes.
Per fer la pasta de les panades:
llevadura
1   tassó de aigua
1   tassó de oli de gira-sol
un poc de sal
i la farina que es begui
també si pot posar una mica de saïm
al farcit es posa carn de xot i xítxeros
Per respectar la quaresma hi ha gent que també els sa fa de peix.
Es pot posar carn de porc,pollastre,conill……….
Hi ha gent que els sa menja nomes amb xítxeros i sobrassada.

Per fer els rubiols:
1 tassó de suc de taronja
1  tassó de llet
1 quart del mateix tassó de oli de gira-sol
una copeta de moscatell
un quart de un tassó d’aigua
i la farina que es begui
cal dir que així es rubiols queden un poc forts un poc massa de suc per ventura.!!!!
Pel farcit des rubiols s’hi pot posar lo que es vulgui confitura, brossat, cabell d’angel,….

A Sant Llorenç el dia de Pasqua les families es solen reunir al voltant de la taula a menjar-se una bona freixura.

Encare queda es dia de sa berena. A Sant Llorenç es fa el dilluns, a altres pobles els dimarts. Aquest dia antigament s’aprofitava per acabar-se les panades i els rubiols.
 
PD:Per que a molts de bars de les illes la freixura s’anomena frit?

Aquest article s'ha catalogat com a Local per Tolo Roig representant null. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.