Fotografies antigues (I)

No pretenc igualar la qualitat i l’extensió de les fotografies històriques i antigues que en Rafel Duran presenta en el seu Facebook, però ja que tenc la feina feta de la meva època a Flor de Card i sé que tot aquest tema us agrada molt, he decidit recuperar la meva secció de “Fotografies antigues” de gent de Sant Llorenç.

Com deia la meva contribució serà petita, anecdòtica (molt lluny de l’ambiciós projecte d’en Rafel Duran) i, a part de les imatges, intentaré, amb el text, dur-vos a la reflexió.    Tot parteix d’un dia de reforma a l’antiga casa de ca na Covetes (darrer la Fusteria de Germans Quina) en la qual, entre pols, capses i fems de tota mena, vaig descobrir-hi una petita caixa de fotografies més que curioses. Quasi totes eren en blanc i negre (o si més no de color vell) i tenien aquesta simpatia tan especial que tenen les relíquies antigues. Les més modernes devien tenir més de 30 anys d’antiguitat, però la majoria eren encara més antigues (de finals dels 40 als 60-70), la qual cosa els donava un valor especial. Per això me les vaig fer meves i, després de molt investigar i demanar per aquí i per allà, he descobert qui és cadascú a les fotografies i me n’he adonat, que sense voler, tenia a les meves mans una gran quantitat de personatges del poble (a part de la meva família) representats a les imatges. Per això aquests retrats han deixat de tenir un sentit personal, i he decidit mostrar-los a tot el poble a través de la revista, per tal de fer partícip a tots els llorencins d’aquest petit tresor històric.

Només esper que us agradi. Cada setmana, durant una temporada mostraré algunes fotos comentades de la millor manera possible. Si algú nota algun error en les meves apreciacions o té alguna informació més sobre la fotografia, us agrairia que m’avisàssiu a través dels comentaris  per tal de poder rectificar-ho. Res més! Que comencin les imatges!

– Foto 1: En Miquel “Comís” (que al cel sia) i en Guillem “Meco”, ben mudats en alguna celebració. Pel seus rostres pareix que estan en plena adolescència, per la qual cosa la fotografia deu tenir uns 40 o 45 anys (és dir probablement és de finals dels seixanta).

 

-Foto 2: Al centre de la fotografia trobam en Jaume Lliteras i just a la seva vora el meu pare, en Guillem Quina, amb uns cabells a la moda beatle. Un poc més a la dreta, observam en Pedro Mesquida “Pedrín” amb unes bones patilles. La fotografia va ser feta a Toledo, ciutat que visitaren alguns amics d’en Pep Cortès “Mosca”, l’exdirector de la revista Flor de Card, abans que aquest es casàs amb na Nieves a Pedralabes. Era l’any 1975.

 – Foto 3: Un grup de joves llorencins posen durant la celebració d’alguna festa que degué tenir lloc ara ja fa uns quarantena d’anys (deu ser dels anys seixanta). D’esquerra a dreta tenim: Antònia “Llucamar”, Margalida “Comissa” (la meva mare), Àngela “Castella” (que al cel sia), Bàrbara “Castella” i Pasita “de s’Estació”. Dempeus a darrere trobam en Jaume “Tenjó” (que al cel sia) i en Joan “Castell” (que al cel sia).

– Foto 4: Invitació dels germans Caramany (na Francisca i en Guillem Puigròs) a la seva comunió. Data del maig de 1971, així que ja fa uns quaranta anys d’aquesta celebració. Com veim, ja s’usava el vestit mariner per fer combregar els nins (i la moda encara dura) i el vestit blanquinós per a les nines.

2 comentaris a “Fotografies antigues (I)

  1. Ostres ara que veig la foto 3 el meu germà Lluc és mu mare (Margalida Comissa) fet homo. Increïble com es pareixen!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada