Parenòstic mallorquí. Els Reis

Dia 5 de gener arriben els reis amb juguetes per els infants i també per als grans. Les sabates a la finestra o al balcó amb menjar pel bestiar dels Reis. Dia 6 a molts de pobles representació teatral Dels Reis. La tradició explica que els tres mags eren originàriament tres astròlegs perses que, interpretant i llegint el cel i les estrelles, van saber que havia nascut un nou déu i que, guiats per una estrella o estel, van saber arribar fins a l’indret on hi havia el nounat, a Betlem. L’astrologia ha confirmat que pels volts de la data de naixement de Jesucrist es van produir diversos esdeveniments celestes extraordinaris que podrien ser a l’origen de l’estel que va guiar als tres mags.

L’únic evangeli que parla dels mags o savis és el de sant Mateu. El nom de mag sembla procedir del grec “magoi” que significa astrònom, matemàtic, home de ciència.

Amb el temps aquests mags o savis o astrònoms es transformaren en reis i prengueren els noms de Melcior, Gaspar i Baltasar, en representació dels continents europeu, asiàtic i africà, respectivament.

Melcior és el rei blanc, amb cabells i barba com la neu. És el més jove tot i tenir l’aspecte més vell. La llegenda conta que fou castigat per Jesús per haver fet una mostra innecessària i excessiva de la seva força. És el mag que, segons la tradició, diposità or als peus de l’Infant.

Gaspar és el rei ros. De pell blanca i rosada. Jove. Oferí encens, una goma resinosa, a Jesús.

Baltasar és el rei negre que oferí a Jesús, mirra, una substància resinosa i aromàtica. En les representacions primitives no apareix com a negre ja que la gent d’aquest color era considerada com a infeel. Així es veu a aquesta pintura de Ràvena.

adoracion-reyes-ravena--644x450

 

La llegenda ens diu que podria haver-hi un quart rei, Artabàs, que fou empresonat pels soldats d’Herodes i no pogué arribar mai al portal de Betlem. Al cementeri de Santa Domitil·la de Roma hi ha una imatge amb quatre reis.

CATACUMBAS_DE_SANTA_DOMITILA_-_LOS_REYES_MAGOS

La tradició cristiana oriental parla de dotze mags i al cementiri romàs de Sant Pere i Sant Marcel·lí hi ha una pintura on només n’hi apareixen dos.

 

catacumba santosPedro yMarcelino

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada