Les nostres illes estan plenes de plantes comunes que tenen molta importància per les seves virtuts medicinals. Fàcils de cultivar i d’utilitzar, avui parlarem del romaní o beneït a les Pitiüses(Rosmarinus officinalis):
-Varietat palaui: romaní de penyal endèmic de les Balears.
També conegut com a romaní femella.
Part medicinal: fulles
Època de recol·lecció: hivern-primavera
Reproducció: d’esqueix a la tardor i al mes de febrer. També de murgó d’una branca arrelada. Germina molt be de llavor a l’hivern. Necessita sol i terres ben drenades.
Productes: infusió, oli per llagues, tintura per a dolor muscular i crema cicatritzant.
Propietats:
-Regenera el fetge
-Digestiva
-Dona energia
– Millora la circulació, en banys es antiinflamatòria
-Cicatritzant
– Reuma
– Dolor muscular
-Banys per peus cansats
-Esperit o tintura del romaní per fregues pel mal d’esquena i reuma (en general, tot tipus de dolors musculars)
-El decuit de fulles de romaní és bò per enfortir els cabells i per la caspa
-L’oli de romaní és ideal per les nafres i ferides; regenera la pell
-Idoni per problemes de dermatitis
-També per cuidar el cutis (molt utilitzat en cremes per pell grassa)
-Ideal per ungles fràgils i trencadisses
-Bò pel sistema cardiovascular; tonifica i activa la circulació sanguínia
-Ajuda en problemes intestinals
-Recomanable per alteracions de la menstruació; beneficiari per l’anèmia
-Antioxidant
-Si es crema, s’usa per desinfectar les habitacions dels malalts
– Útil pel tractament del mal alè o l’aparició de ferides a la boca
*A banda del seus grans usos medicinals, també és molt usat com a condiment culinari. Per condimentar carns, peix, pasta, arròs i per a licors.
En agricultura biològica per espantar la mosca blanca, fongs i poll. Entre els cultius i preparats per esquitxar.