Cicle de cinema kurd a l’Espai 36

6 pel·lícules i documentals de cinema kurd es podran veure del 2 al 17 de setembre a 6 municipis de Mallorca. Al final de cada projecció hi haurà un debat amb la presència de membres de l’asociació basc-kurda Newroz.

Maryam Fathi, refugiada kurda d’Iran, estarà present a les tres primeres projeccions a Felanitx, Sant Llorenç i Manacor.

El proper divendres 2 de setembre a les 20.00 la projecció del documental “Kobane, volver a empezar” obrirà el Cicle de cinema kurd, que oferirà projeccions de 6 pel·lícules i documentals en diferents localitats de Mallorca, incloent també dues projeccions a Ciutat (a Àgora i a Cineciutat).

Membres de l’associació basco-kurda Newroz acompanyaran els debats (fòrums) que seguiran a cada projecció. Els tres primers dies (Felanitx, Sant Llorenç i Manacor) comptaran amb la presència de Maryam Fathi, refugiada política kurda d’Iran, i Arantza Uzkiano, presidenta de Newroz, aquesta darrera continuarà fins el dia 10, quan li prendrà el relleu en Juan Sorín, altre membre de la mateixa organització fins la darrera projecció a Pollença el dia 17.

El Cicle de cinema kurd té un doble propòsit, d’una banda promoure la solidaritat i donar a conèixer la situació del poble kurd en els quatre estats (Turquia, Síria, Iraq i Iran), en què es troba dividit. A tres dels mateixos es troben en guerra oberta, i al quart, Iran, també sota una duríssima repressió (20 execucions en aquest mes d’agost d’enguany). D’altra banda, vol fer accessible a Mallorca una oferta cinematogràfica de qualitat, en alguns casos molt difícil de trobar.

Maryam Fathi, la refugiada kurda d’Iran, també es va mostrar molt interessada en aprofitar l’avinentesa per a contactar amb membres del moviment feminista de Mallorca, i a rel de la seva demanda s’ha organitzat una trobada amb dones del moviment feminista de Mallorca el proper diumenge dia 4 a Manacor, a L’Ateneu Lo Tort.

A més de “Kobane, volver a empezar”, que obre el cicle, es projectaran els següents films:

Las tortugas también vuelan My Sweet Pepperland Los niños de Dijarbakir Kurdistán, guerra de chicas Un tiempo para los caballos borrachos 

Totes les pel·lícules i documentals es projectaran en VOS subtitulades en castellà, vist que no es disposa de versions subtitulades en català. A l’Ateneu Lo Tort, de Manacor, se’n

projectaran totes, a la resta de municipis, els ja esmentats i Artà, Pollença i Palma se’n projectaran dues pel·lícules.

La proposta d’aquest Cicle de cinema kurd va partir d’algunes formacions polítiques municipalistes (Alternativa per Artà, Alternativa per Pollença i Bloc per Felanitx) que es van posar en contacte amb Newroz, un associació basco-kurda que ja va dur a terme una iniciativa similar al país basc l’any passat i va facilitar les pel·lícules i documentals. A la idea inicial es van afegir l’Ateneu Lo Tort i l’Ateneu de Pollença, l’associació cultural Granots i Sopes, de Sant Llorenç, i els grups Unió Cívica per la República, Podem Balears i la Plataforma de suport a internacionalistes. En total seran seran 16 dies de projeccions. La iniciativa, que fa mesos que ve preparant-se coincideix amb un agreujament de la violència, la guerra i la repressió a tota la regió.

cicle de cinema Kurd-pàgina001 (1)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada