Teràpia per internet, funciona?


 Cada vegada internet agafa més i més espai en les nostres vides ja que vivim en una era més i més digitalitzada. Ara, moltes gestions que abans havíem d’anar en persona es poden fer online, des del sofà de casa: fer la compra, encarregar menjar als restaurants, comprar tot tipus d’objectes, productes i materials, i fins i tot fer tràmits oficials. I això ens funciona tant bé perquè ens estalvia temps i ens fa guanyar comoditat.

Així i tot, hi ha moltes activitats que segueixen el patró tradicional d’anar-hi en persona, com per exemple anar a la feina o anar al metge. En canvi, acudir a un psicòleg, sí que es pot fer a través d’una pantalla. Encara que pugui semblar sorprenent, la psicologia online és un èxit, ja que constitueix una bona forma d’oferir un servei a aquelles persones que no es poden desplaçar fins a la consulta, sigui perquè no viuen al mateix poble, prefereixen estalviar temps en trajectes, no es poden desplaçar degut a una mobilitat reduïda o la falta de transport, o simplement senten vergonya o volen més distanciament amb el psicòleg.

Per a què serveix un psicòleg?

Un psicòleg és aquell professional que ens ajuda a analitzar i modificar la nostra forma de comportar-nos, a vegades orientat a eliminar o solucionar un problema i d’altres a millorar com afrontem les coses. Aquest procés es basa en mecanismes humans d’aprenentatge, en el funcionament fisiològic de l’ésser humà i en estudis contrastats.

Un psicòleg és un expert de perquè les persones actuen o pensen d’una determinada manera i de com s’arriba a aquest punt. Acudir a teràpia ens permet modificar el que ens fa sentir malament i, per tant, millorar la nostra qualitat de vida.

Com funciona la teràpia online?

La teràpia online segueix els mateixos principis i fases que la presencial. És necessari instal·lar el programa de videoconferència, en cas de no tenir-lo, al mòbil, a l’ordenador o a la tablet. Es tracta d’un sistema senzill que, pels que no hi estan familiaritzats, s’aprèn molt ràpidament.

La comoditat de poder acudir a un psicòleg des de casa és a ressaltar, ja que s’estalvia temps i diners en el trajecte. Aquest tipus de teràpia es caracteritza també per un alt grau d’intimitat ja que s’eviten elements externs i es gaudeix d’un alt nivell de discreció. A més, permet a un gran ventall de persones consultar un psicòleg. A la teràpia online, es poden realitzar des de teràpies completes fins a la resolució de petits dubtes o la petició de senzills consells terapèutics pels quals ningú es plantejaria anar presencialment a un psicòleg.

Com quasi tot, la psicologia online també presenta uns inconvenients a tenir a compte. El més rellevant és que la relació terapèutica no és tan propera. A vegades això juga al nostre favor ja que ens permet expressar els nostres pensaments i emocions sense filtres, però una relació personal amb el terapeuta fa que realitzem més fàcilment les tasques que ens encomana amb la finalitat de solucionar la nostra dificultat. Els mitjans tècnics també poden representar una barrera. Encara que es tracta d’un sistema molt senzill, les persones que no estan familiaritzades amb les noves tecnologies li hauran de dedicar una mica d’esforç fins acostumar-s’hi.

Una anècdota personal

Com a psicòloga i terapeuta, a més de teràpies presencials, també duc a terme consultes online. Va ser per una petició d’una mallorquina que vivia a Estat Units que em vaig iniciar a la psicologia per internet. S’hi havia mudat feia uns mesos i presentava dificultats per adaptar-se a una nova cultura, a la falta de la seva família i a una altre ritme de vida amb diferents prioritats. És per aquest motiu que va decidir anar al psicòleg, però volia que fos algú que xerrés mallorquí. En aquell moment, el fet de sentir-se identificada i entesa per una professional que compartia els seus mateixos principis i coneixia la cultura de la que provenia (la mallorquina) resultava imprescindible. De fet, amb un sèrie de sessions va aprendre com fer-li front al seu entorn i després de poques setmanes vàrem poder concloure el procés terapèutic amb èxit.

Per tant, la teràpia online funciona? Sí. És una metodologia que encaixa totalment amb aquesta nova forma de viure, no només per joves que estan ficats en aquest món digitalitzat, sinó també per aquelles persones que no desitgen o no poden acudir a consulta. Tant la teràpia presencial com la online són eficaces i queda al gust del consumidor escollir entre una o l’altra.

El món s’ha adaptat al ritme en el que està ara i els psicòlegs també. Anar al psicòleg ja no es tracta de tombar-se a un sofà buscant possibles causes subconscients, sinó que ara s’interactua de forma diferent. Hem trobat noves tecnologies, nous mètodes, noves tècniques per adaptar-se a problemàtiques noves que han sorgit d’aquesta nova forma de vida que estem ara vivint.

 Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia: 616 23 29 83

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada